13 ministers en 6 staatssecretarissen in Di Rupo I

ma 05/12/2011 - 13:45 Update: ma 05/12/2011 - 21:40 De regering-Di Rupo zal bestaan uit 13 ministers, onder wie de premier, en 6 staatssecretarissen. Formateur Elio Di Rupo is vanavond met een lijstje naar de koning getrokken. Verrassend bij de SP.A is dat Caroline Gennez geen minister wordt.

De onderhandelaars trokken zich terug in de gebouwen van de Koning Boudewijnstichting. Wetstraatjournalist Johny Vansevenant, die ter plaatse is, zag de onderhandelaars rond 13.30 uur een voor een buitenkomen en wegrijden (foto's).

Belga

Vansevenant ving duidelijk op dat CD&V Financiën voor zijn rekening neemt. CD&V zou voorts ook Defensie hebben behouden. De partij van Wouter Beke mag twee ministers, twee staatssecretarissen en de Senaatsvoorzitter leveren. De namen zijn Steven Vanackere, Pieter De Crem, Hendrik Bogaert, Servais Verherstraeten en Sabine de Bethune. MR zou Buitenlandse Zaken en Begroting krijgen en mag daarbij drie ministers afvaardigen. Daar worden Didier Reynders, Olivier Chastel en Sabine Laruelle genoemd.

Open VLD heeft Pensioenen, Justitie, Asiel en Migratie. De gelukkigen hier zijn Annemie Turtelboom, Vincent Van Quickenborne en Maggie De Block. Turtelboom en Van Quickenborne zouden respectievelijk minister van Justitie en minister van Pensioen en worden, Maggie De Block staatssecretaris van Asiel en Migratie. De SP.A krijgt Economische Zaken, Werk en Fraudebestrijding. Beide partijen leveren elk twee ministers en een staatssecretaris. Hier kennen we tot nu toe alleen de naam van Johan Vande Lanotte, die ook vicepremier zou worden. Caroline Gennez zou mogelijk buiten de prijzen vallen, ten voordele van Monica De Coninck en John Crombez.

CDH krijgt een minister en staatssecretaris en krijgt de posten Binnenlandse Zaken en Energie. Hier vallen Joëlle Milquet en Melchior Wathelet in de prijzen. De PS ontfermt zich over Sociale Zaken, Volksgezondheid en Overheidsbedrijven. Naast de premier mag de Waalse socialistische partij ook twee ministers, een staatssecretaris en de Kamervoorzitter aanduiden. Uitverkorenen hier zijn Laurette Onkelinx, Paul Magnette en Philippe Courard.

Di Rupo over nieuwe regering: "Een beperkte ploeg"

Di Rupo benadrukt dat de nieuwe regering "een beperkte ploeg is, ondanks dat er zes partijen in de coalitie zitten". In de regering van lopende zaken zaten 15 ministers en 7 staatssecretarissen. Vlak na de onderhandelingen riep Laurette Onkelinx de journalisten ook toe dat het om "een van de kleinste regeringen ooit gaat".

Bij de nieuwe regering zitten ook "taalevenwichten" om het premierschap van Di Rupo te compenseren: in totaal zijn er dus negen Franstalige en tien Nederlandstalige ministers en staatssecretarissen. De eedaflegging van de kersverse regering is voor morgen, de regeringsverklaring in het Parlement valt overmorgen.