Akkoord over de nucleaire toeslag

Formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen hebben een akkoord bereikt over de nucleaire toeslag, het geld dat Electrabel moet betalen voor het langer openhouden van zijn kerncentrales. Het bedrag is vastgelegd op 550 miljoen euro.

Electrabel maakt grote winsten met zijn kerncentrales die al jaren afgeschreven zijn, al is er een grote discussie over de hoogte van die winst. Energiewaakhond CREG heeft het over meer dan een miljard euro winst, maar  Electrabel zegt dat die berekening van geen kanten klopt.  

De toenmalige regering-Van Rompuy sloot eind 2009 een protocolakkoord met GDF-Suez, het moederbedrijf van Electrabel, dat inhield dat de levensduur van de drie oudste kerncentrales (Doel I en II en Tihange I) met tien jaar zou worden verlengd in ruil voor een nucleaire heffing. De wet op de kernuitstap uit 2003 voorzag in een sluiting in 2015. Door de val van de regering kreeg het protocolakkoord nooit een wettelijke basis.

Het afgelopen jaar lag die nucleaire toeslag op 250 miljoen euro, al vecht  Electrabel de hoogte van dat bedrag aan. De onderhandelaars hebben nu beslist om de toeslag op te trekken tot 550 miljoen euro. Zoals eerder al bepaald zal Electrabel ook een deel van de productie van zijn kerncentrales moeten ter beschikking stellen van de concurrentie, wat de prijzen zou moeten drukken.

Blokkering prijzen

De onderhandelaars zijn het er ook over eens dat de CREG een mechanisme moet uitwerken dat de prijs van de elektriciteit blokkeert als die sterker stijgt dan in de buurlanden.

Eerder was er al een akkoord om de kernuitstap in principe te bewaren. Dat houdt in dat de oudste kerncentrales in ons land in 2015 de deuren moeten sluiten, als er voldoende vervangende productie voorhanden is. Over een half jaar moet daar uitsluitsel over zijn.

Meest gelezen