Charles Michel: "Blijven vastbesloten voortwerken"

De MR blijft, na het vertrek van het FDF uit de formatie, aan de onderhandelingstafel "vastbesloten werken om de rechten en belangen van de Franstaligen te verdedigen". Dat liet MR-voorzitter Charles Michel weten in een persmededeling. Het vertrek van het FDF verrast de MR geenszins.

Louis Michel (foto in tekst), ex-minister, ex-eurocommissaris én vader van huidig MR-voorzitter Charles Michel, liet begin vorige week al verstaan dat een scheiding tussen de MR en het FDF onvermijdelijk was. "We voelden de laatste jaren dat Maingain (FDF-voorzitter, red.) zijn eigen weg wilde gaan. Door zijn toon heeft hij ons dikwijls op ons ongemak gesteld. Het zal nu misschien gemakkelijker zijn om coherenter op te treden", aldus het MR-boegbeeld.

De MR is niet van plan - toch niet voor de buitenwereld - om in een hoekje te gaan zitten treuren en beklemtoont dat ze in elk geval aan de onderhandelingstafel blijft zitten. In een persmededeling verdedigt MR-voorzitter Charles Michel (foto bovenaan) de akkoorden die tot nog toe zijn afgesloten en benadrukt hij het belang dat ze hebben voor de Franstaligen.

"Het is aan de onderhandelingstafel dat we vastbesloten kunnen werken om de rechten en belangen van de Franstaligen te beschermen", meent Michel. "Dankzij de bereikte akkoorden kunnen we de strijd tegen het separatisme en de nationalistische reflexen, die een groot gevaar vormen voor het verarmen van de Franstaligen, blijven voeren."

Michel benadrukt ook dat Brussel dankzij de bereikte akkoorden een volwaardige regio zal worden en ze een financiering zal hebben die haar, door haar regionale, nationale en internationale rol, toekomt. De nieuwe financieringsmechanismen "moderniseren en stabiliseren" ook de federale staat, aldus Michel.

"Na verscheidene jaren van permanente communautaire crisissen kunnen we aan de slag om ons land op de weg naar moderniteit, efficiëntie en stabiliteit te zetten. De eerste resultaten zijn er. Zonder de N-VA en mét de MR wordt bij het federale overleg de dialoog tussen de gemeenschappen hernieuwd en worden de Franstaligen gerespecteerd."

Meest gelezen