FDF stemt bijna unaniem voor breuk met MR

zo 25/09/2011 - 21:45 Het FDF stapt uit de MR. Dat is beslist op een algemene raad in Sint-Lambrechts-Woluwe. De partij van Olivier Maingain kon zich niet meer vinden in de partijlijn van de Franstalige liberalen. Het BHV-akkoord bleek de druppel.

Het boterde al een tijdje niet zo goed meer tussen FDF en MR, maar het BHV-akkoord van vorige week was de struikelsteen voor de francofone partij van Maingain.

Belga

Dat de MR aan de onderhandelingstafel instemde met een splitsing van BHV en een akkoord maakte waar geen sprake is van een uitbreiding van Brussel zat het FDF meer dan dwars. Tijdens de algemene raad van vanavond stemden alle 350 leden unaniem tegen dat bereikte akkoord. Ook het resultaat van de stemming over de voortzetting van de samenwerking met de MR was duidelijk. Op 3 onthoudingen na stemde iedereen voor een breuk.

"De splitsing van BHV is onaanvaardbaar", herhaalde Maingain nog eens na de zitting. "Op termijn betekent dat de splitsing van de sociale zekerheid en zelfs het land. De leiders van de liberalen hebben duidelijk niet de wil om de Franstaligen te verdedigen. Het akkoord is een nieuwe stap in de richting van het confederalisme en erkent Brussel niet als volwaardig gewest. Brussel blijft zo vastzitten in het Vlaamse carcan." Hij riep misnoegde MR-leden "die het MR-charter wel willen blijven verdedigen" ook op om de overstap te maken naar zijn partij.

Het FDF kende een sterke opmars in de jaren 70 toen het zich luidop verzette tegen de insluiting van Brussel in Vlaanderen. Achttien jaar geleden werd de partij een onderdeel van de liberale partij, de toenmalige PRL. De partij staat vooral sterk in Brussel en in de rand rond de hoofdstad. Maingain is er ook de populairste politicus. In de federale Kamer heeft het slechts 3 zetels.


eerder verschenen: