BHV houdt politiek al 48 jaar in de klem

Het probleem rond BHV is al 48 jaar oud. Sindsdien duikt het met de regelmaat van de klok op.

Het zwarte beest van de Belgische politiek is geboren uit het compromis van Hertoginnedal (foto) in 1963. Toen werden de taalgrenzen in ons land definitief vastgelegd. Over Brussel-Halle-Vilvoorde was er echter geen akkoord.

De Franstaligen beschouwden het recht om in de 35 Vlaamse gemeenten in die kieskring op Franstalige partijen te mogen stemmen als onaantastbaar, voor de Vlamingen was dat een doorn in het oog. Een Vlaamse eis was geboren.

In 2003 besliste de regering-Verhofstadt om voor de verkiezingen voor de Kamer provinciale kieskringen in te voeren. Dat lukte overal, behalve voor BHV. Het Grondwettelijk Hof verwees de regeling daar naar de prullenbak en droeg de politiek op een andere oplossing te vinden. De Vlaamse partijen eisten een "onverwijlde" splitsing van BHV, maar daar kwam niets van.

In 2007 kozen bijna alle Vlaamse partijen er dan voor om in de Kamer een splitsingsvoorstel in te dienen en hun meerderheid te gebruiken tegen de Franstaligen. Een carrousel van belangenconflicten en alarmbellen trok zich op gang en ook de regeringen-Leterme en Van Rompuy probeerden, maar vonden geen akoord.

Het is Open VLD die in april vorig jaar de regering liet vallen en het dossier daarmee deed terechtkomen in de schoot van formateur Elio Di Rupo.

Meest gelezen