"Vlaanderen krijgt wat het gevraagd heeft"

De Vlaamse onderhandelende partijen voor een nieuwe regering zeggen dat met een akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde op zak een eerste belangrijke horde is genomen. "Maar we zijn er nog lang niet", klinkt het.

In een persbericht dat de onderhandelaars vannacht hebben verstuurd, luidt het dat er met de splitsing van BHV, de hervorming van de Senaat en het stemrecht van de Belgen in het buitenland een belangrijke stap is gezet. Maar er wordt meteen ook gewaarschuwd dat ze er nog lang niet zijn en "dat er nog vele discussies zullen moeten worden gevoerd." Deze namiddag komen ze opnieuw bijeen om te onderhandelen over de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden.

"Eindelijk akkoord voor communautaire splijtzwam"

Volgens Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is het een "zeer evenwichtig en zuiver akkoord". "Het grootste politieke probleem van de voorbije tien jaar in ons land is nu opgeruimd. Het is ook geen bric-à-brac-compromis zoals er in het verleden veel geweest zijn. Dit bewijst dat onderhandelen loont. Eenzijdig dingen opleggen lukt niet, onderhandelen met kaakslagen en met anderen in de hoek te dringen ook niet. Maar dit is nog maar het eerste element, dit is een toegangsexamen om een regering te mogen vormen. We zijn blij dat we in dat examen geslaagd zijn, maar er zijn nog wel grote uitdagingen die op ons wachten: besparingen, jobcreatie en veiligheid."

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is het akkoord verdedigbaar in Vlaanderen. "Vlaanderen krijgt uiteindelijk wat het gevraagd heeft, tegen een redelijke prijs. Brussel wordt niet uitgebreid, enkel in de faciliteitengemeenten kunnen inwoners nog op Brusselse lijsten stemmen als ze willen. Natuurlijk moet er een evenwicht zijn tussen wat Vlamingen wilden en wat Franstaligen wilden. We hebben een unilaterale splitsing geprobeerd, dat is niet gelukt, we wisten allemaal dat dit alleen op een onderhandelde manier moest gebeuren."

Beke heeft er naar eigen zeggen over gewaakt dat de bevoegdheden van de Vlaamse regering niet aangetast werden en denkt niet dat er problemen zullen ontstaan binnen de Vlaamse regering. "Men moet het globale plaatje bekijken. Wij proberen problemen op te lossen, niet problemen te creëren. Iedereen moet zijn gezond verstand bewaren. Als er elementen van kritiek in het akkoord staan, moet je afwegen of die opwegen tegen het geheel. Het Vlaamse niveau functioneert goed, niemand heeft er belang bij daar problemen rond te maken."

Aftredend SP.A-voorzitter Caroline Gennez noemt het akkoord een goede zaak voor de democratie. "De acht partijen hadden geen andere keuze dan tot een akkoord te komen. Eindelijk is BHV gesplitst, de meest propere splitsing die ooit al op tafel heeft gelegen. Buiten de zes faciliteitengemeenten wordt er nergens nog een verbinding gecreëerd met Brussel en met schreeuwende Franstalige politici uit Brussel. Als kers op de taart hebben we ook de Senaat grondig hervormd. Twee eisen van de SP.A zijn daarmee ingewilligd."

Voor Groen!-voorzitter Wouter Van Besien heeft de dialoog het gewonnen van het cynisme en het fatalisme. Na jaren van gebakkelei is er eindelijk een akkoord voor een rotsblok van een dossier, een communautaire splijtzwam die al ruim 40 jaar tot spanningen leidt. "Dit is een belangrijke eerste stap richting communautaire pacificatie", aldus Van Besien. "Er zijn punten waarover discussie bestaat, de keuze in de zes faciliteitengemeenten om al dan niet voor een Brusselse lijst te stemmen en de benoemingsprocedure voor de burgemeesters, ik denk dat dat een zekere pragmatiek in zich draagt, maar het belangrijkste is dat de blokkade uit de weg is. Dat is misschien nog het belangrijkste, dat we nu de maatschappelijke uitdagingen in de ogen kunnen kijken."

Meest gelezen