Splitsing van BHV is dan toch eindelijk een feit

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de acht onderhandelende partijen hebben vanavond dan toch een eerste communautair akkoord bereikt. BHV wordt gesplitst en er is ook een akkoord over de netelige kwestie van de benoeming van burgemeesters.

Vorige nacht leek een mislukking nabij en in de loop van de dag was koning Albert uit vakantie teruggekeerd. Vanmiddag zijn de onderhandelaars weer bijeen gekomen en in de loop van de avond leek een eerste akkoord dan toch binnen handbereik. 

Net voor middernacht meldde formateur Elio Di Rupo (PS) de aanwezige journalisten dat er een akkoord was bereikt. Di Rupo is vannacht nog naar koning Albert II gegaan om hem de details van het akkoord mee te delen. Om 14 uur komen de onderhandelaars opnieuw bijeen, want er zijn nog andere communautaire twistpunten, zoals de financieringswet en de overdracht van bevoegdheden aan de deelstaten. Daarna wachten ook nog de sociaaleconomische problemen en de begroting.

Toch is het zeker dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde na een halve eeuw van touwtrekken dan toch gesplitst wordt, een oude Vlaamse eis. De inwoners van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel krijgen nog wel een dubbele kiesbrief voor Brussel en voor Vlaams-Brabant.

De splitsing van BHV geldt voor de Kamer en voor het Europees Parlement, maar niet voor de Senaat. De senatoren zullen immers niet meer rechtstreeks verkozen worden, maar aangeduid worden door de gemeenschappen.

Er zouden dan 29 Vlaamse, 21 Franstalige en 1 Duitstalige senatoren zijn. Daarnaast kunnen de partijen ook nog eens 6 Vlaamse en 4 Franstalige senatoren coöpteren.

Vlaamse voogdij over burgemeesters blijft

Vlaanderen zal ook kunnen blijven beslissen over het al dan niet benoemen van burgemeesters in de zes faciliteitengemeenten rond Brussel. Als die niet benoemd worden, kunnen ze in beroep gaan bij een tweetalige kamer van de Raad van State. Nu is dat bij een Nederlandstalige kamer.

In afwachting van dat beroep zijn ze dan "dienstdoend burgemeester" en kunnen ze wel optreden, maar dat is nu ook het geval. De nieuwe regeling zou wel pas gelden vanaf de volgende gemeenteraadsverkiezingen (in 2012) en dus niet voor de heisa rond de burgemeesters van Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek nu.

Opvallend is ook dat er geen uitbreiding komt van Brussel en ook geen compensaties voor de Franstaligen in de rand. Wel komt er een "metropolitaan" adviesorgaan tussen het Brusselse Gewest en Vlaams- en Waals-Brabant. Ook blijft de omzendbrief-Peeters van kracht. Die bepaalt dat inwoners van de faciliteitengemeenten die documenten in het Frans willen ontvangen, dat telkens opnieuw moeten aanvragen.

Meest gelezen