Feiten worden pas relevant als al onze zintuigen worden aangesproken - Olga Van Oost

06/01/201712:42

Feiten worden pas relevant als al onze zintuigen worden aangesproken - Olga Van Oost

06/01/201712:42

opinie - De discussie ging de laatste weken in hoofdzaak over de rol van de media in het zogenaamde ‘post-feitelijk’-tijdperk. Professor Kunst- en Cultuursociologie Olga Van Oost (VUB) werpt eens een ander licht op dit debat door het te bekijken vanuit de museumwereld.

2016: Het jaar dat de dijken braken – Youssef Kobo

05/01/201716:25

2016: Het jaar dat de dijken braken – Youssef Kobo

05/01/201716:25

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - Het afgelopen jaar was het jaar van de post truth en fake news. Een jaar waarin politici, volgens opiniemaker Youssef Kobo, meer dan ooit in de recente geschiedenis angst voor vluchtelingen en migranten aanwakkerden voor electoraal gewin.

Ik, Europa, een vrouw van zestig - Maja Wolny

04/01/201711:22

Ik, Europa, een vrouw van zestig - Maja Wolny

04/01/201711:22

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - Hoe moet het verder met dit zo vitale en enthousiaste Europese project? Heeft de visie van eenmaking en solidariteit tussen de Europese landen na de brexit nog een toekomst? Op haar zestigste verjaardag viert mevrouw Europa geen uitgebreid feest. Zal 2017 een cruciaal jaar voor haar worden?

2017: een voorspelbaar ongeluk - Marc Hooghe

02/01/201714:16

2017: een voorspelbaar ongeluk - Marc Hooghe

02/01/201714:16

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - De regering-Michel is nu zowat halverwege de rit en de verborgen gebreken komen steeds duidelijker aan de oppervlakte. Politicoloog Marc Hooghe keert terug naar de verkiezingsbeloftes van 2014, en hij is sceptisch over wat er dit jaar van al die beloftes nog terecht zal komen.

De schroom voor het "i-woord"- Luckas Vander Taelen

01/01/201711:25

De schroom voor het "i-woord"- Luckas Vander Taelen

01/01/201711:25

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - 2016 gaat de geschiedenis in als het jaar van de aanslagen door religieuze fundamentalisten. Wat Luckas Vander Taelen opvalt is dat de druk van de politiek-correcte canon van “islam” het te mijden “i-woord” maakt dat weldenkende journalisten haast niet meer durven gebruiken.

Je gelooft nooit wat Geert Hoste dit jaar meemaakte! - Geert Hoste

30/12/201609:34

Je gelooft nooit wat Geert Hoste dit jaar meemaakte! - Geert Hoste

30/12/201609:34

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - Geert Hoste besloot zijn traditionele conference voor eindejaar dit jaar niet te geven, maar wilde op vraag van deredactie.be toch een tekst schrijven voor onze opiniemakersreeks en hun besluit, hoop of droom voor ’17.

2017: Is er nog hoop voor jouw onschuldig kind? - Jürgen Mettepenningen

28/12/201609:54

2017: Is er nog hoop voor jouw onschuldig kind? - Jürgen Mettepenningen

28/12/201609:54

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - Toen we aan theoloog Jürgen Mettepenningen vroegen wat hij onthoudt uit '16 om '17 te begrijpen, gingen zijn gedachten spontaan naar 28 december, vandaag, de dag van de "onschuldige kinderen", de slachtoffertjes van geweld in de wereld.

2017: Het verdriet van het Werelddorp - Mark Eyskens

25/12/201609:26

2017: Het verdriet van het Werelddorp - Mark Eyskens

25/12/201609:26

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - We hebben voor eindejaar ook opiniemakers gevraagd te schrijven over hun besluit, hoop of droom voor ’17. Ex-premier Mark Eyskens mag beginnen. Hij wil in 2017 minder hardheid en meer hartelijkheid, minder demagogie en meer pedagogie en hoopt op "eurotische" verleiding.

2017: Een jaar van vrede of oorlog? - Rudi Vranckx

27/12/201608:02

2017: Een jaar van vrede of oorlog? - Rudi Vranckx

27/12/201608:02

Wat moeten we onthouden van ’16 om ’17 goed te begrijpen? - Er is één grote vraag waar we allicht allemaal wakker van liggen: Als het over vrede gaat, wat moeten we dan onthouden van '16 om '17 te begrijpen? Deel 3 in onze reeks: Rudi Vranckx heeft uiteraard geen glazen bol, maar wel veel ervaring. "Ik vrees ervoor. Uiteindelijk zal één man dit mee bepalen".

2017: Mourir pour Aleppo? - Marc Hooghe

27/12/201608:14

2017: Mourir pour Aleppo? - Marc Hooghe

27/12/201608:14

Opiniemakers over hun besluit, hoop, droom voor ’17 - Naast journalisten van de VRT schrijven ook opiniemakers over hun besluit, hoop of droom voor ’17. Hoogleraar Marc Hooghe: Ondanks hoogdravende woorden was het voorspelbaar dat we uiteindelijk de Syrische president stabiel in het zadel zouden laten zitten.