Benoît Lutgen: kamikaze-politicus of groot strateeg? - Johanne Montay

We weten dat de stelling van Pythagoras juist is. Maar geldt dat ook voor de pas uitgevonden "stelling van Lutgen"? Journaliste Johanne Montay kijkt met Franstalige ogen naar dat merkwaardige politieke schouwspel.
opinie
Opinie

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Zij kijkt voor ons met Franstalige ogen naar de Belgische, Vlaamse, Waalse of Brusselse politiek. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Het leek een eenvoudig, nieuw wiskundig principe: de stelling van Lutgen. Als je de socialisten van de PS uit de regering van de gewesten gooit, staan de liberalen van MR onmiddellijk klaar om in de regering te stappen.

Maar Lutgen is Pythagoras niet. Zo eenvoudig is het niet. Zijn partij, CDH, heeft de regeringen wel opgeblazen, maar het probleem nog niet opgelost.

Improvisatie

Een maand geleden heeft de voorzitter van de CDH zijn revolutie ontketend: het kon niet meer met de PS in Wallonië, Brussel en de Federatie Wallonië-Brussel. Na verschillende schandalen, met als kers op de taart Publifin en Samusocial in Brussel, moesten andere partners nieuwe meerderheden met de CDH komen vormen.

Vier weken later moeten we vaststellen dat deze geïmproviseerde operatie het begin van een lange crisis startte. Want Wallonië is Brussel niet. En de Franse Gemeenschap, die de link tussen Brussel en Wallonië is, blijft een bijna onontwarbaar kluwen.

La Wallonie en marche

In Wallonië staat een MR-CDH-regering wel in de steigers. De onderhandelingen tussen de voorzitters Lutgen en Olivier Chastel (foto), voorzitter van MR, gaan vooruit.

Vanaf vandaag zullen de twee voorzitters de sociale partners en de wereld van de verenigingen ontmoeten. Als alles goed verloopt, moeten de Walen voor het einde van volgende week een nieuwe Waalse regering hebben. Weliswaar een kleine meerderheid van 38 zetels in een Parlement van 75 leden, maar toch een meerderheid.

Maar daarmee is het doel nog niet bereikt. Zowel MR als CDH wil in de 3 deelstaten van het Franstalige landschap een nieuw politiek project.

Olivier Maingain wint

Maar in Brussel ligt alles in de handen van Olivier Maingain, de voorzitter van de radicaal-Franstalige DéFI. Die partij is nodig om een meerderheid met CDH en MR te kunnen vormen. Geen oplossing zonder DéFI.

Voorzitter Maingain weet dat hij in een sterke positie zit. Hij dicteert het spel. Hij is tot nu toe de grote winnaar van de crisis.

Rustig en kalm herhaalt Maingain dat hij eerst aan een beter beheer wil werken. Zo heeft hij de groenen van Ecolo opgeroepen om samen maatregelen over goed bestuur op tafel te leggen. Ecolo heeft voorzichtig gereageerd en gezegd dat ze altijd met Groen samenwerken. En zo zaten deze drie partijen dinsdag samen aan tafel. Olivier Maingain heeft ook een afspraak met de socialiste Laurette Onkelinx gehad.

Het is dus een kluwen. Wat als DéFI, Ecolo en Groen ook met de PS praten om een Brusselse regering te smeden? Dan zou Lutgen de grote verliezer in het Brusselse verhaal zijn. CDH zou in de oppositie sukkelen en de PS zou blijven waar ze zit: in de regering.

Wat met Groen?

Het wordt nog ingewikkelder. De Vlaamse Brusselse minister van Open VLD Guy Vanhengel wil niet in een regering met Groen. Hij wil de Vlaamse meerderheid in Brussel niet veranderen. Stel je voor dat DéFI toch met de PS, Ecolo en Groen een meerderheid wil vormen, dan creëer je een groot probleem aan de Vlaamse kant van de Brusselse meerderheid.

Groen en Ecolo zeggen altijd: samen uit, samen thuis. Moet Van Hengel dan zwichten en Groen mee opnemen in die Vlaamse meerderheid? Volgens CDH en MR wel. Zij herhalen elke dag dat ze samen een oplossing willen vinden voor de 3 niveaus, dus ook voor de Brusselse regering.

De puzzel van de gemeenschap

De situatie van Brussel blijft nog simpel in vergelijking met die van de Federatie Wallonië-Brussel, de vroegere Franse gemeenschap. Als de Walen een MR-CDH-regering hebben en de Brusselaars toch met de PS blijven, wat doen we dan met de gemeenschap die alle Franstaligen vertegenwoordigt, Walen en Brusselaars?

In een MR-CDH-regering is ofwel Ecolo ofwel DéFI nodig om een meerderheid te kunnen vormen.

Lutgen, de kamikaze van Bastogne?

Benoît Lutgen heeft zichzelf een gevaarlijke opdracht gegeven. Niet toevallig op een moment dat zijn partij in de peilingen zeer laag scoort. Hij kan er iets bij winnen; hij kan ook veel verliezen.

Maar de stelling van Lutgen is ook dat met veel koppigheid en geduld zijn plannetje zal lukken.

VRT Nieuws wil op deredactie.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen