Welke brexit legt Theresa May vandaag op tafel? - Harry De Paepe Auteur: Harry De Paepe

vr 16/06/2017 - 15:48 Harry De Paepe Vandaag starten - althans officieel - de onderhandelingen over de brexit. "Brexit is brexit", zei de Britse premier Theresa May. Maar wat bedoelen de Britten daarmee en weten ze het zelf wel?

Harry De Paepe is VK-kenner bij Doorbraak.be. Zijn boek ‘Stiff Upper Lips. Waarom de Engelsen zó Engels zijn.’ verschijnt in het najaar bij Uitgeverij Vrijdag.

Ik eet graag mijn eitjes zacht gekookt. Dan kun je er lekker je soldaatjes in doppen. Anderen kiezen voor hard gekookte eitjes. Iedereen weet wat ik bedoel. Er is weinig interpretatie mogelijk bij dit beeld.

Gekookte eitjes zijn een deel van een uitgebreid ontbijt. De brexit wordt soms wel eens verward met een ontbijt. De minister-president van Schotland Nicola Sturgeon zei nogal overtuigend op de nationale televisie: ‘Brexit means breakfast’. Hilariteit alom.

Ze is zeker niet de enige. John McDonnell - een topman van Labour -, een BBC-journalist, en vele anderen begingen deze ‘gaffe’.

Nochtans is het minder duidelijk wat een harde en een softe brexit precies betekenen. Het is daarbij vooral belangrijk te weten wie je precies voor je hebt.

1 Zonder compromissen

AP

Voor de ene betekent een brexit immers een complete terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit alles wat met de Europese Unie verband houdt. Er zijn geen compromissen mogelijk.

Zo iemand is een hardliner. Denk maar aan de beruchte Nigel Farage van UKIP.

2 Wel toegang tot een gemeenschappelijke markt

Anderen betogen dat het VK zich terugtrekt uit de zogenoemde ‘common market’, maar wel een speciaal akkoord dient te sluiten met de EU over de toegang tot die gemeenschappelijke markt.

Het is een zachtere kijk op de zaak, maar nog steeds vrij hard voor anderen. De brexitminister David Davis zit op deze lijn.

3 Speciaal statuut

Dan is er de stelling dat het VK een speciaal statuut moet krijgen. Het heeft op die manier nog toegang tot de EU-markt en er zijn akkoorden over het vrij verkeer van personen.

Dat wordt als een softe brexit bekeken. Het is de officiële lijn van Labourleider Jeremy Corbyn.

Belga

Sommigen koesteren de hoop dat er geen brexit komt. De Franse president Emmanuel Macron liet in zijn ontmoeting met premier May uitschijnen dat de deur nog open staat. Ook de Duitse minister van Financiën wil er de spons over vegen.

Maar de heren vergeten dat ruim 83% van de Britse kiezers stemden voor partijen doorgaan met de brexit. Het Britse debat over de EU klinkt ook helemaal anders dan aan onze kant van het Kanaal.

Hier vinden de EU-leiders een steeds grotere toenadering tussen de lidstaten van groot belang. Men wil een politieke en militaire unie. Bij de Britten draait het allemaal over de centen. ‘Hoeveel zal ons dat hier kosten?’, luidt daar de voornaamste vraag.

Spreek er over een politieke en militaire unie en zelfs ‘Remainers’ steigeren.

'Brexit means brexit’. Hard- of zacht gekookt.

Het is een illusie dat de Britten uiteindelijk terugkeren naar de EU alsof er nooit wat gebeurde. Alleen ‘eggheads’ lijken dat te ontkennen. Het VK neemt sowieso een andere positie in dan voorheen.

De manier waarop is het voorwerp van een uitvoerig politiek debat en is nog altijd een groot vraagteken. Sinds de Britse verkiezingsuitslag lijkt de zachte kijk op de zaak de bovenhand te hebben.

Maar ‘brexit means brexit’. Hard- of zacht gekookt.

VRT Nieuws wil op deredactie.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.