De "parvenu's" van de PS zijn nu "Armani-socialisten" - Johanne Montay

Het ontslag van Yvan Mayeur als burgemeester van Brussel stopt de schandaalsfeer rond de PS niet. De partij heeft zijn troepen niet meer in de hand en dat onploft als een clusterbom in het eigen gezicht.
opinie
Opinie

Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF. Zij kijkt voor ons met Franstalige ogen naar de Belgische, Vlaamse, Waalse of Brusselse politiek. Deze bijdrage verschijnt ook op de nieuwssite van de Franstalige omroep.

Na het Publifin-schandaal, dacht Elio Di Rupo dat de moeilijke tijden voorbij waren. Vanaf nu zou de PS zich bezighouden met het programma en het beleid. Maar zijn basis was de schandalitis nog  niet vergeten. Tijdens een partijbijeenkomst vorige zaterdag - Di Rupo wou het programma aanscherpen - legden militanten scherpe teksten op tafel.

Ook: een totaal verbod van cumul tussen politieke mandaten en zitjes in allerlei raden van beheer. Di Rupo had geen keuze. Hij moest het voorstel van zijn militanten volgen.

Het signaal was duidelijk. De basis zei dat het genoeg was. De partijtop wou politieke cumul wel aanpakken, maar veel zachter en veel later, pas na de volgende verkiezingen.

En nu dit …

De schandaalsfeer rond Samusocial van Brussel is het slechtste scenario dat een socialistische partij kan overkomen. Een scenario waarbij geld dat daklozen moet helpen verdwijnt in de zakken van politici. Dat is de perceptie, ook al snapten burgemeester Yvan Mayeur en verantwoordelijke Pascale Peraïta dat niet zo.

Dit is nog erger dan Publifin voor het imago van de PS. Nu gaat het niet meer over gas, elektriciteit, teledistributie, in Luik (zoals met Publifin), maar over het DNA van een socialistisch partij: een hand uitsteken naar de zwakste, met één motto: “Make poor people happy again”.

Foute strategie

Mayeur en zijn entourage probeerden eerst een doofpotoperatie op te zetten. Ze stuurden een advocaat met de boodschap dat teksten niet moesten gegeven worden omdat het over een een privé vzw” gaat. Politici hebben daar over te zeggen hebben, zo klonk de boodschap.

Juridisch is dit misschien een slimme stap. Maar politiek is zo'n strategie een ramp.

Marc Uyttendaele is bovendien de echtgenoot van Laurette Onkelinx, kopstuk van de partij en de voorzitster van de Brusselse federatie van de PS.

De brief van Uytendaele naar twee Brusselse ministers had een omgekeerd effect: de partijen in de Brusselse regering sloten de rangen en besloten unaniem de hele zaak door te sturen naar een parlementaire onderzoekscommissie in het Brusselse parlement.

“Armani socialisten”

Tien jaar geleden, was Di Rupo de “parvenus” in zijn partij beu. Nu heeft hij een probleem met “Armani-socialisten”, verwijzend naar de mooie kleren van Mayeur.

Die socialisten zijn de voeling kwijt met hun achterban, met potentiële kiezers maandelijks moeten (over)leven met minder dan 1000 euro moet (over)leven. Die "Armani-socialisten" zijn vergeten dat ook zij regels moeten naleven. Ze zijn vergeten dat ze een voorbeeldfunctie hebben.

Alle socialisten

Als je geld krijgt voor een vergadering, dan moet je absoluut een proces-verbaal laten zien, met alle informatie: hoeveel vergaderingen, wanneer, om wat te doen? Als er geen PV bestaat dan is er meer dan een ethisch probleem. Dat kan het gerecht interesseren. Maar zeker een onderzoekscommissie.

Een prominente Brusselse socialiste besloot dat Laurette Onkelinx de controle op haar troepen heeft verloren. En dat is als een clusterbom die in het gezicht van alle Franstalige socialisten ontploft.

VRT Nieuws wil op deredactie.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen