Trump, Trumper, Trumpst? - Geert Hoste

Wat vraagt Donald Trump als hij een "more fair deal" wil over het klimaat? Bestaat eerlijker dan eerlijkst? Hoeveel eerlijker is de eerlijkste? Dom, dommer, domst dat kan wel.
opinie
Opinie
AFP or licensors

Geert Hoste is stand-upcomedian. In zijn conferences en opiniebijdrages toont hij zijn bijzondere interesse voor politiek en de kleine kantjes van mens en maatschappij.

Toen President Donald Trump deze week het Klimaataakoord van Parijs bij het oude papier klasseerde, liet hij een achterpoortje open. Hij wilde een ‘more fair deal’. Een eerlijker verdrag, zo vertaalden De Morgen en NRC ‘more fair’.

Trump en het woord eerlijk in één zin: het wringt langs alle kanten.

Je hoort me niet zeggen dat ik andere politici verdenk van grote eerlijkheid, maar Trump is bij uitstek de profeet van de leugen, de apostel van het fake news.

Misschien was beter geweest het woord fair te vertalen met billijk. Want hoe zit het eigenlijk met de trappen van vergelijking van eerlijk? Bestaat een vergrotende of overtreffende trap van eerlijk? Je bent eerlijk of je bent niet eerlijk. Zoals je ook geen beetje zwanger kunt zijn, kun je ook niet een beetje eerlijk zijn. 85% pure chocolade is eigenlijk niet puur.

Bestaat eerlijker dan eerlijkst? Hoeveel eerlijker is de eerlijkste?

Het valt me op dat er de voorbije jaren steeds meer vergrotende en overtreffende trappen verschijnen. Er wordt te pas en te onpas een -er of -st toegevoegd, ook aan woorden die dat niet verdragen. En niet alleen woorden, ook hele zinnen doen meer aan de hype. Je krijgt nog zelden een bericht zonder een smiley of een uitroepteken.

En zelfs daar is er inflatie: je krijgt twee smileys en minimum drie uitroeptekens!!!

Wordt iets belangrijker afhankelijk van het concrete aantal uitroeptekens? En wat met het aantal vraagtekens???

Is er in ons taalgebied een filosoof of wiskundige die het antwoord weet op het volgende vraagstuk: "Als eerlijk het langst duurt, hoe lang duurt dan eerlijker?"

Zou een vergadering van alle vice-rectoren van Universiteit Gent hierop een antwoord op kunnen geven?

Onlangs las ik in een boek over schaarste dat er een ondergrens is bij armoede (Mullainathan & Shafi, Scarcity, Penguin 2014) . Terwijl de rijken wel steeds rijker kunnen worden, kunnen de armen niet steeds armer worden, op een gegeven moment is het op. En op is op.

Eerlijk betekent vrij van leugen of bedrog. Een beetje liegen is liegen. 99,9% van de waarheid is niet de waarheid. Bestaat witter dan wit?

Dom, dommer, domst dat kan wel. En dat brengt me terug bij de president van de Verenigde Staten van Amerika. Iets is eerlijk of niet eerlijk. Eerlijker bestaat niet, behalve dan misschien in een zin als "eerlijker dan Donald Trump".

Dus heiliger dan de paus bestaat niet, maar eerlijker dan Donald Trump. Reken maar van yes.

Meest gelezen