Ons land heeft helden nodig - Geert Hoste

Vandaag is het mensenrechtendag. Maar een heuglijke dag is het volgens Geert Hoste niet. Daarom schreef hij een open brief naar partijvoorzitters, met de oproep om het kleine te overstijgen en iets groots te doen.
opinie
Opinie

Geert Hoste is ambassadeur Amnesty International. Hij is stand-up comedian. In zijn conferences en opiniebijdrages toont hij zijn bijzondere interesse voor politiek en de kleine kantjes van mens en maatschappij.

Geachte partijvoorzitters,

Wereldwijd vieren we vandaag de 68ste verjaardag van de ondertekening van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarom wens ik u een gelukkige mensenrechtendag.

U denkt misschien: veel valt er niet te vieren dezer dagen. De terreuraanslagen in Brussel en Parijs hebben ons allemaal dooreen geschud. De wereldwijde vluchtelingencrisis confronteert ons met de grenzen van Europa’s openheid en barmhartigheid. Dit leidt tot een vreselijk discours van politici die zich laten meeslepen door een vermeend maatschappelijk draagvlak.

In deze moeilijke tijden is het belangrijk te onthouden waar de Universele Verklaring vandaan komt. Het document kwam er in de directe nasleep van de zwartste bladzijde uit de wereldgeschiedenis: de tweede wereldoorlog. De auteurs en toenmalige leiders wisten maar al te goed hoe moeilijk moeilijke tijden kunnen zijn.

Critici beweren dat binnenlandse politiek vervalt in kibbelen en treiteren. Het zou me verbazen als u in de politiek bent gestapt voor wat kunst- en vliegwerk. Als u later op uw carrière als toppoliticus terugkijkt, wilt u toch iets meer bereikt hebben dan dat?

Daarom roep ik met klem op om het kleine te overstijgen en iets groots te doen. Verdedig de mensenrechten! Vecht tegen de actuele aantastingen van de mensenrechten! Zorg dat onze eigen instellingen sterk genoeg zijn om problemen aan te pakken. Behoed ons ervoor dat populisten niet het laatste woord krijgen.

U kunt dat doen door multilaterale en Europese inspanningen. Maar ook dichtbij huis zijn er mensenrechtenkwesties die aangepakt moeten worden: het gevangeniswezen, racisme, huiselijk en seksueel geweld… We kunnen beter! Sterker nog: we verdienen beter.

Het is tijd om te bouwen aan sterke instanties die met afstand en inzicht kunnen oordelen over beleidsvoorstellen en de toepassing ervan. Instanties die onze eigen leiders kunnen bijsturen wanneer ze de fundamentele rechten van de mens uit het oog verliezen. Het is hard nodig.

Internationale organisaties, ngo’s en tal van staten vragen al jaren aan ons land om een Nationaal Mensenrechteninstituut op te richten als waakhond voor de rechten van iedereen. Een sterk en geloofwaardig instituut. Onafhankelijk en zonder taboes.

De federale regering heeft de oprichting van een mensenrechteninstituut in haar regeerakkoord opgenomen. En ik hoop dat u zult helpen die belofte waar te maken. Niet omdat België het zo slecht doet, maar omdat we beter kunnen. En omdat de tijd dringt.

Ons land heeft helden nodig. Ik vraag u, om die held te zijn. Daarom deze brief, beste voorzitters. En daarom mijn verzoek. Maak werk van een Nationaal Mensenrechteninstituut. Niet later. Niet straks. Nu.

Meest gelezen