Waarom mag Filip Dewinter niet naar Gouden Dageraad? - Bruno Tersago

Wat is er zo erg aan het Griekse Gouden Dageraad dat deze groep onaanvaardbaar is voor Vlaams Belang en dat onder meer partijboegbeeld Filip Dewinter een sanctie krijgt omdat hij naar een bijeenkomst van Gouden Dageraad ging en daar een toespraak hield? Bruno Tersago schetst een beeld van de partij.
opinie
Opinie

Bruno Tersago woont en werkt in Griekenland. Hij is correspondent voor onder meer VRT Nieuws en schreef een boek over de Griekse economische en budgettaire crisis.

Afgelopen week hield de Griekse politieke partij Gouden Dageraad bijeenkomsten op de Griekse eilanden Lesbos en eiland Chios. Bedoeling van die bijeenkomsten was om te protesteren tegen aanwezigheid van de duizenden vluchtelingen en migranten die op de eilanden vast zitten en niet verder kunnen reizen.

Opvallende aanwezigen op beide bijeenkomsten waren Anke Van dermeersch en Filip Dewinter, respectievelijk senator en parlementslid voor Vlaams Belang. Op 18 november hielden beiden  een toespraak op het hoofdkwartier van Gouden Dageraad en samen met volksvertegenwoordiger Jan Penris en Vlaams Parlementslid Frank Creyelman spraken ze diezelfde dag ook nog op de zitting van de parlementaire fractie van Gouden Dageraad.

"Goede Griekse jongens"

Gouden Dageraad probeerde tijdens de bijeenkomsten vooral in te spelen op de ontevredenheid van de eilandbewoners die door de vluchtelingencrisis het toerisme op hun eilanden hebben zien instorten. Tot dusver met beperkt succes: hoewel Gouden Dageraad de derde politieke partij van Griekenland is, schijnt ze niet echt veel garen te kunnen spinnen bij dit alles.

Een en ander heeft wellicht te maken met het imago van de partij. Toen Gouden Dageraad in 2012 aan een politieke opmars begon, kon de partij nog op symathie rekenen. Het waren “goede Griekse jongens” die recht voor de raap waren en van hun land hielden. In volle crisistijd konden hun voedselbedelingen “enkel voor Grieken”, waarbij begenadigden hun identiteitskaart moesten tonen, op veel goedkeuring rekenen.

Hakenkruis

Dat hun woordvoerder Ilias Kasidiaris – die nog binnen het Erasmusprogramma heeft gestudeerd aan de Universiteit van Gent – op de ochtendtelevisie een vrouwelijk collega-parlementslid drie maal vol in het gezicht bokste, terwijl hij haar uitschold voor “vuile communist”, wekte zelfs relatief weinig verontwaardiging op.

De vuistslagen leken wel een vuistslag tegen de gevestigde politieke orde, waarvan de Griek sinds het uitbreken van de crisis meer dan genoeg heeft. Toen de kranten op de voorpagina een foto publiceerden van de hakenkruistatoeage op zijn schouder, begon men al enigszins de wenkbrauwen te fronsen.

Dokters alleen voor Grieken

Voordien hadden leden van de partij al vaker migranten opgejaagd in verschillende steden over heel Griekenland waarbij vaak gewonden vielen. Doordat de Griekse overheid de uitwassen van de partij gedoogde, leek Gouden Dageraad ongestoord haar gang te kunnen gaan. Tijdens straatmarktjes vernielden parlementsleden van de partij de kraampjes van buitenlandse verkopers zonder dat de politie optrad.

Er werd overigens gezegd dat Gouden Dageraad binnen de Griekse politie geïnfiltreerd was. Er zijn inderdaad reportages opgedoken waaruit blijkt dat politiemensen leden van de partij opleidingen geven in het gebruik van vuurwapens en in gevechtstechnieken.

De partij weet artsen te mobiliseren die zich organiseren in een “Artsen Met Grenzen”, dat zorgen verstrekt enkel voor Grieken. In het land van Hippocrates. Tegelijk intimideert ze de praktijk van "Dokters Van De Wereld" in de havenstad Perama, omdat die artsen zich inzetten voor de zwaksten in de samenleving, waaronder ook migranten. Leden dringen verder binnen in ziekenhuizen en verjagen verplegend personeel dat niet Grieks is.

Geweld

Een parlementslid van Gouden Dageraad werd betrapt met een vuurwapen in zijn wagen toen hij de parking van het parlementsgebouw in reed. Het pistool van een ander parlementslid ging per ongeluk af in de luchthaven toen hij op weg was naar een binnenlandse bestemming. Hij mocht verder reizen maar het wapen moest in de cockpit.

In januari 2013 houdt Griekenland voor het eerst zijn adem in. De Pakistaanse migrant Shehzad Luqman werd op weg van zijn werk naar huis vermoord door twee jongemannen. Bij een huiszoeking bij de daders werd materiaal gevonden van Gouden Dageraad. Maar de echte verontwaardiging komt er in september 2013, wanneer de Griekse rapper Killah P., ofwel Pavlos Fyssas, wordt doodgestoken door een eskader van Gouden Dageraad.

De parlementsleden werden kort daarop aangehouden en beschuldigd van het opzetten van een criminele organisatie. Sommigen onder hen, onder wie voorzitter Nikos Michaloliakos, hebben zelfs 18 maanden in voorarrest gezeten, maar de rechtszaak is nog steeds lopende. Gouden Dageraad wordt verder ook nog beschuldigd van een resem inbraken en van wapenbezit.

Brandbommen

Sinds de rechtszaak is begonnen, houdt de partij zich gedeisd. Buiten verbaal protest en intidimatie van vluchtelingen, zijn er de voorbije twee jaar geen noemenswaardige incidenten geweest.

Maar ooggetuigen vertellen dat leden van Gouden Dageraad op Chios afgelopen woensdag en donderdag, de dagen van de bijeenkomsten, brandbommen en stenen hebben gegooid op een tentenkamp van vluchtelingen. Een jonge Syriër is daarbij zwaar gewond geraakt aan het hoofd en een jonge vrouw heeft een miskraam van een tweeling gehad na de incidenten.

Nazi-sympathieën

Gouden Dageraad wordt ervan beschuldigd een neonazipartij te zijn. De partij legt die beschuldigingen naast zich neer en zegt dat ze zich inspireert op Ioannis Metaxas, een Griekse dictator uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

Maar in het lijfblad van de partij werd in het verleden wel vaker hulde gebracht aan Adolf Hitler. Voorzitter en stichter Nikos Michaloliakos heeft ooit toegegeven dat zijn partij het nationaalsocialisme aanhangt, de ideologie van de nazi’s.

Mocht er nog twijfel bestaan aan de nazi-sympathieën van de partij, dan wisten de huiszoekingen na de moord op Fyssas die wel uit de weg te ruimen. Bij parlementsleden Nikos Michaloliakos en Christos Pappas werden foto’s gevonden waar beiden poseren voor een vlag met een hakenkruis met gestrekte rechterarm.

De partij kan nog rekenen op de steun van een aantal Griekse bisschoppen die de Griekse identiteit bedreigd zien, maar grote delen van de Griekse bevolking hebben zich ondertussen van de partij afgewend.

Gouden Dageraad had gehoopt om met de komst van Dewinter, Van dermeersch, Penris en Creyelman terug wat meer wind in de zeilen te krijgen. Op de website van de partij wordt duidelijk gemaakt dat “het Vlaams Belang tot de Europese groep behoort van Marine Le Pen en Geert Wilders, die beiden spoedig zullen regeren in Frankrijk en Nederland.”

En verder luidt het dat de opgang van Gouden Dageraad en de erkenning ervan als een grote nationale kracht in het bewustzijn van alle Europese Patriotten tot veelbelovende perspectieven leidt voor de nationalistische beweging en het vaderland.

Meest gelezen