Vlaamse media nemen religie niet serieus - Benoit Lannoo Auteur: Benoit Lannoo

do 03/11/2016 - 15:18 Benoit Lannoo Vandaag viert de Gazet van Antwerpen haar 125ste verjaardag. De nieuwe krant, die vanaf 3 november 1891 drie dagen lang gratis verspreid werd, moest een traditioneel katholiek tegenwicht bieden aan het liberaal-vrijzinnige dagblad Het Laatste Nieuws, net zoals de christelijke arbeidersbeweging met De Gentenaar sinds 1879 en met Het Volk sinds zomer 1891 een antwoord probeerde te bieden aan het socialistische dagblad Vooruit.
rr

Benoit Lannoo was woordvoerder van minister van werk Joëlle Milquet (CDH). Hij is nu consulent communicatie en politieke strategie.

Die verzuiling in de media is inmiddels gelukkig voorbij. De Vlaamse media gaan tegenwoordig voor actualiteit, betrokkenheid en kwaliteit. Althans, dat beweren ze allemaal!

De recente concentratie van de Vlaamse krantentitels in twee grote mediagroepen bracht echter een ongehoorde verschraling met zich mee. Zowel bij De Persgroep (die onder meer De Morgen en Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet uitgeeft) als bij het Mediahuis (van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad/De Gentenaar maar inmiddels ook van Het Belang van Limburg en de jarige Gazet van Antwerpen) wordt zogenaamde ‘content’ van de ene titel naar de andere webstek gekopieerd dat het een lieve lust is. Voor het merendeel van die - letterlijk verzamelde – redacties is historisch bewustzijn en ‘check and doubble check’ doorgaans te duur.

Christelijke roots?

Een journalistieke belangstelling die daarbij steevast de mist ingaat, is die voor religie, kerk of geloof. De titels van het Mediahuis hebben allemaal christelijke roots, maar het is er armoe troef. Zo bracht alleen De Standaard een klein stukje over de viering van Hervormingsdag in het Zweedse Lund, maar als paus Franciscus op de terugreis reageert op een journalistieke strikvraag over het priesterschap voor vrouwen – de jezuïet beperkte zijn antwoord tot een verwijzing naar wat voorganger Johannes-Paulus II daarover in 1994 schreef, wat genuanceerd was – is ‘Vrouwen zullen nooit priester worden’ weer dikke koppen waard.

De journalistieke belangstelling voor religie, kerk of geloof gaat de mist in.

Begin september kwamen vierhonderd religieuze leiders - onder wie de paus van Rome, de oecumenische patriarch van Constantinopel, anglicaans aartsbisschop Justin Welby, algemeen secretaris Olav Fyske Tveit van de Wereldraad van Kerken en vele hooggeplaatste boeddhistische, joodse, sjiitische en soennitische geestelijken - in Assisi bijeen voor een gemeenschappelijk gebed voor de vrede en een gezamenlijke verklaring. Dit kwam rechtstreeks op de Italiaanse televisie en er waren meer dan zeshonderd internationale journalisten. Behalve natuurlijk uit de Lage Landen; geen enkele Vlaamse redactie had enige belangstelling. Tja, Angelina Jolie en Brad Pitt gingen uit elkaar; zoiets gaat voor, natuurlijk!

Wanderlust

Gelukkig zijn er initiatieven als Kerk & Leven, Kerknet of Tertio om tegengas te geven, alsook bladen als De Kovel, Golfslag, Streven of het Tijdschrift voor Geestelijk Leven aan katholieke of Joods Actueel aan joodse zijde. Tot voor een jaar werd op de openbare Vlaamse radio- en televisieomroep (VRT) ook plaats geruimd voor ‘uitzendingen door derden’: programma’s verzorgd door de erkende godsdiensten en levensbeschouwingen. Maar die werden begin dit jaar en stoemelings door de Vlaamse regering van christendemocraten, liberalen en Vlaams-nationalisten weggesaneerd – voorwaar sympathiek voor de pas opgerichte Moslim Televisie- en Radio-Omroep (MTRO).

Mediaminister Sven Gatz (Open VLD) verzekerde in het Vlaams parlement herhaaldelijk dat “de levensbeschouwelijkheden bij de VRT verder hoor- en zichtbaar gemaakt” zouden worden. Er werd zelfs een concrete belofte gemaakt: tegen Pasen 2016 zou er een nieuw format zijn. Intussen ontmoet de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska voor haar Canvas-programma Wanderlust sinds september om de veertien dagen nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergronden. Dat programma is zeker een verrijking! Maar compenseert dit het totale gebrek aan belangstelling voor religieuze actualiteit in de Vlaamse media?