De realiteit is hier griezeliger dan de fantasie - Geert Hoste

Het meest verkochte masker voor Halloween in de VS is iets dat lijkt op de griezel Donald - knijpt de katjes in het donker- Trump. In Canada kan je voor Halloween spinnenwebben kopen in de vorm van Wallonië en pompoenen die lijken op het hoofd van Paul Magnette. Hoe zit het in onze contreiën, wil Geert Hoste weten.
opinie
Opinie

Geert Hoste is stand-up comedian. In zijn conferences en opiniebijdrages toont hij zijn bijzondere interesse voor politiek en de kleine kantjes van mens en maatschappij.

25 jaar lang leefde ik op een andere planeet rond Allerheiligen: ik zat in mijn eigen hoofd. Halloween? Ik wist dat het bestond, maar ik beschouwde het als een curiositeit uit een ver land. Een mengeling van de vogelschrik en de wicked witch of the West, met de geur van pompoen en kaneel. Maar bij ons? Pas en Belgique, dacht ik.

De realiteit is hier griezeliger dan de fantasie. Toegegeven, ik zag ooit een uitgehouwen biet met een stompje kaars op een vensterbank in het Begijnhof van Diest, waar ik de laatste 25 jaar in deze periode optrad. Maar ik wist niet dat er ook volwassen mensen bestonden die echt werk maakten van een griezelfeestje. Met optochten en al!

Dit jaar heb ik mezelf ruim de tijd gegund om van de herfst te genieten en ik schrik me een heksenhoedje. Niet van de valse spinnen, spookjes of bezemstelen, maar van de foto’s op de sociale media. Het is een soort wintercarnaval! Ik val van de ene verbazing in de andere.

En ik spreek hier over volwassen mensen. En niet alleen de Facebookpagina’s en supermarkten zijn omgebouwd tot een slecht ontworpen spookhuis uit de jaren stillekes. Ook de pretparken worden opeens griezelparken. Decorstukken uit inboedels van failliete kermisattracties en tweedehandswinkels staan op uit de dood.

Hoofdpersonage van Halloween 2016 is de zogenoemde griezelclown. (Een naam die ik in privékringen voorbehouden hield voor Bassie.) De griezelclown is niet welkom in Plopsaland. Hij is eigenlijk nergens welkom. Ook niet op Lannoo’s poets-workshop tijdens de Ladiesnight op de Boekenbeurs. (Poets stond echt voor het griezelige poetsen en niet voor het Engelse poets.)

Een voor een verdwijnen de zelfverzonnen engerds uit onze kindertijd. Voor de horrorclown was Zwarte Piet de grote boze wolf. Straks mogen er geen kabouters meer in paddenstoelen wonen. De kans dat er een kindeke geboren wordt in een stal is dit jaar nihil. Stel je voor: op stro in een kribbe zonder Europees keurmerk! De stallekes van de Jungle van Calais zijn ontruimd. Rest ons enkel een chainsaw masacre van Joke Schauvliege en… Plopsaland.

Ik was niet verrast over de beslissing dat de griezelclown niet welkom is in Plopsaland. Een paar maanden geleden had Studio 100 een schoonheidsvlekje op het wangetje van Marthe weggephotoshopt. Om de kopertjes niet af te schrikken. Stel je voor: een meisje dat niet perfect is! Wie zijn hier eigenlijk de griezelclowns?

Meest gelezen