Israël maakt élke kritiek monddood - Alain Platel

De uitwijzing door Israël van vredesactiviste Brigitte Herremans schokt de internationaal bekende choreograaf Alain Platel. "Dit is het zoveelste bewijs dat Israël geen enkel perspectief biedt voor een oplossing in de regio."
opinie
Opinie

Alain Platel is regisseur en richtte het dansgezelschap Les Ballets C de la B op. Hij is doctor honoris causa aan de Universiteit Gent.

Het bericht dat Brigitte Herremans (zie foto links), medewerkster van Broederlijk Delen en vredesactiviste, Tel Aviv werd uitgezet en de komende tien jaar Israël niet meer binnen mag, is eigenlijk zoals te verwachten en te voorzien maar ook ... intriest.

Uit eigen ervaring weet ik dat een (uitgesproken) mening hebben over de situatie in Israël op zich al uiterst delicaat is, het wordt ook steeds moeilijker openlijk het beleid van de Israëlische regering te bevragen.

Die regering slaagt er namelijk meer en meer in om zonder noemenswaardig protest van de internationale gemeenschap haar illegaal nederzettingenbeleid gewoon verder te zetten en geen enkele poging te ondernemen om de vredesbesprekingen met de Palestijnse bevolking te hernemen of verder te zetten.

Radicalisering

Dit en de systematische onderdrukking en vernedering van de Palestijnse bevolking in de Bezette Gebieden hebben volgens velen geleid tot groeiende radicalisering aan beide kanten.

Broederlijk Delen en Brigitte Herremans zijn hier bij ons in dit debat héél belangrijke stemmen. Herremans is één van die zeldzame personen die - bijzonder goed geïnformeerd en op de hoogte van de Israëlisch/Palestijnse situatie - een sterk gefundeerde en genuanceerde visie heeft over "the situation".

Hun/haar engamenten, acties en pleidooien zijn er altijd op gericht om - met begrip voor en steeds in dialoog met beide partijen - toch het fundamentele onrecht dat iederéén ter plaatse constateert en dat door de internationale gemeenschap al decennia lang wordt veroordeeld, te blijven aanklagen.

Haar gedwongen uitzetting is het zoveelste bewijs van het feit dat élke kritiek op de Israëlische regering monddood wordt gemaakt en dat er geen enkel perspectief wordt geboden op een constructieve en duurzame oplossing in deze regio.

Niet alleen worden alle dissidente stemmen in Israël zélf het zwijgen opgelegd, NGO's en vredesbewegingen worden verdacht gemaakt en hardhandig aangepakt en élke organisatie die aanspraak wil maken op overheidssubsidies zal binnenkort een contract moeten ondertekenen waarin onvoorwaardelijke steun en loyaliteit aan het vaderland worden gegarandeerd.

Waar blijft de internationale gemeenschap?

Dit alles past in het plaatje waarbij we zien dat op meerdere plekken in deze wereld het intern beleid van vele landen systematisch rechtser en harder wordt. Waardoor een dergelijk beleid ook in Israël kan worden verder gezet, mede dank zij het falen, ontbreken of veel te zwakke protest van de internationale gemeenschap.

De gedwongen uitzetting van Herremans en het verdacht maken van een organisatie als Broederlijk Delen ondermijnen ook élke vorm van dialoog met de verschillende partijen. Want zij vertegenwoordigen één van de weinige organisaties die deze dialoog juist willen en kunnen voeden.

Joden in het buitenland?

Maar ondertussen is er ook goed nieuws. Eindelijk horen we hier bij ons ook "Een Andere Joodse Stem". Het opiniestuk dat Emmanuel Stein publiceerde in De Morgen ("Ik voel diepe schaamte bij de miserabele reactie van Freilich" 14.09), toont aan dat er ook in de Joodse gemeenschap grote ongerustheid heerst naar aanleiding van het monddood maken van kritische stemmen.

En zelf geloof ik dat de Israëlische regering zwaar onder druk kan worden gezet om naar constructieve oplossingen te blijven zoeken, door vertegenwoordigers van haar eigen gemeenschap in het buitenland!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen