Nieuwjaar - Jürgen Mettepenningen

Voor vele kinderen en leerkrachten begint vandaag een nieuw schooljaar. Jürgen Mettepenningen schrijft voor alle leraren en leraressen een nieuwjaarsbrief.
opinie
Opinie

Jürgen Mettepenningen is theoloog.

Duizenden gezinnen telden de afgelopen dagen af naar 1 september. Dat was niet alleen zo in de huishoudens met kleuters, kinderen en tieners, maar ook in gezinnen met leerkrachten. Voor veel van die leerkrachten begon het reeds midden augustus te kriebelen. Wat gaat het nieuwe jaar brengen? Aan wie mogen we in dat jaar allerlei kennis en kunde meegeven? En met welke nieuwe collega’s allemaal? Het mag duidelijk zijn: allen die op de ene of de andere manier betrokken zijn op het schoolleven, vieren vandaag nieuwjaar. Bij deze een nieuwjaarsbrief! In de eerste plaats aan de leerkracht.

Beste juf, meester, mevrouw, meneer,

De laatste dagen van de vakantie kleurden en verwarmden uw plannen en goede voornemens met het vooruitzicht van het nieuwe schooljaar. De zon deed zijn werk, vandaag ook u, al was u er reeds meer mee bezig dan veel mensen vermoedden. De eerste schooldag en schoolweek wordt inderdaad niet voorbereid op de ochtend van 1 september. Daarvoor bent u te gedreven en te veel professional. Men zou er van verschieten hoezeer u met de school bezig bent buiten de uren. Passie en organisatie, zo heet dat dan. Mijn kinderen en zovele andere schoolgangers mogen zich zalig prijzen met mensen als u. Ach, net zoals u weet ik ook wel dat niet alle leerkrachten op eenzelfde manier hun job doen, maar daar gaat deze brief niet over. Het gaat over u, die er vanaf vandaag weer voor gaat in de school, voor de ene voor de zoveelste keer in de loopbaan, voor de andere de eerste keer. Ik wens u veel succes!

De onderwijswereld waarin u staat, is in volle ontwikkeling. Zolang het ten dienste staat van de leerling, is elke verandering een goede verandering. Een ander topcriterium dan het welzijn en de toekomst van elke leerling bestaat niet. U bent de eerste om dat te beamen want uiteindelijk staat u op de meest geprivilegieerde plaats om aan dat welzijn en die toekomst te werken. U bent een bevoorrechte partner van onze kinderen in hun opvoeding en opleiding. Om eerlijk te zijn zou u daarvoor veel meer waardering mogen krijgen.

Mijn kinderen zien op heel wat dagen in het schooljaar meer u dan mij. En als ze mij zien, vertellen ze me vaak over u. Het doet me telkens beseffen hoeveel impact u heeft in hun denken, opinievorming, zelfbeeld en levensweg tout court. Niet dat ik mijn rol als ouder nu wil minimaliseren, absoluut niet, maar u bent voor hen een referentiefiguur, in welke zin ook, meer dan u misschien zelf vermoedt. En dan gaat het heus niet in de eerste plaats over de lesinhoud die u geeft maar over wie u bent. Inderdaad, u bewijst het elke keer opnieuw: een leerkracht is meer dan zijn lesinhoud en methodiek. Het gaat over menszijn en wat mensen van elkaar kunnen leren. Of afleren.

Een schooljaar beginnen in 2016 is anders dan enkele jaren geleden. Er leven veel vragen bij onze kinderen, angst ook voor iets wat ze zelf niet kunnen omschrijven maar dat ze wel elke avond in het journaal zien. Ook u hebt die vragen. Het gaat daarbij over meer dan terreurdreiging en islamisme. Het gaat immers ook over correcte duiding en de ruimte tot hopen. Over de wereld waarin we leven en die wat unheimisch is geworden omdat er iets is dat elk van ons op elk moment kan overkomen maar niet kan voorzien. Ook op school, zoals u weet. Angst mag in deze niet verlammend werken. Fatalisme en cynisme ook niet. Misschien vormt dat laatste duo een nog groter gevaar dan angst op zich. Laat ons samen de hoop levend houden bij onze kinderen dat de wereld beter kan worden als mensen hun verantwoordelijkheid nemen, empathisch zijn, positief ingesteld en solidair met elkaar… Ik zal proberen daarvan zelf ook wat het voorbeeld te geven thuis, al betrap ik me soms op fouten hierbij.

Moge het nieuwe schooljaar een jaar zijn waarin u veel vreugde mag beleven. In de eerste plaats aan de jonge mensen met wie u mag samenwerken, maar ook met uw collega’s en directie. Moge het een leerzaam jaar zijn, voor u en voor allen, in dienst aan onze kinderen en jongeren. Ik heb alle vertrouwen in u.

Bij deze: een gelukkig nieuwjaar gewenst!

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen