Veilig terug naar school? - Verontruste ouders

Na het dodelijk verkeersongeval van Ziggy ijveren enkele ouders voor meer verkeersveiligheid. Samen met enkele organisaties die actief zijn rond verkeersveiligheid vragen ze "conflictvrije" verkeerslichten. Dat betekent dat autoā€™s die afslaan niet samen groen krijgen met voetgangers en fietsers die rechtdoor gaan.
opinie
Opinie

Donderdag 1 september trekken onze kinderen opnieuw ā€“ of voor het eerst ā€“ naar school. Ze doen dat op de achterbank, op de fiets, met de bus of gewoon te voet.

Er zijn al vele inspanningen gedaan om de openbare weg voor iedereen veiliger te maken. Er is echter nog Ć©Ć©n evidente ingreep waardoor de openbare weg voor zwakke weggebruikers nog een pak veiliger wordt: de ā€˜conflictvrije lichtenregelingā€™ op kruispunten.
Groen licht, daā€™s niet altijd veilig oversteken!

Op vele kruispunten krijgen zowel fietsers die rechtdoor moeten als voertuigen die willen afslaan tegelijk groen licht. Bij een ā€˜conflictvrije lichtenregelingā€™ krijgen fietsers pas groen licht als er Ć©cht geen voertuigen hun weg nog kunnen kruisen.

Vooral kinderen zijn niet bedacht op deze gevaarlijke situatie: ze leren dat groen licht staat voor ā€˜veilig overstekenā€™ en verwachten niet dat er toch nog een voertuig plots hun pad kruist. Op een kruispunt met conflictvrije regeling sluit je meteen ook alle dodehoekongevallen uit, dit zijn meestal ongevallen met zware, zelf dodelijke gevolgen.

Hoe het veiliger kan

Een grootschalige studie van Steunpunt Verkeersveiligheid toont aan dat veel ongevallen vermeden worden door lichten conflictvrij te regelen. In Nederland zijn niet-conflictvrije regelingen wettelijk verboden, waardoor ook het aantal ongevallen met zwakke weggebruikers bij kruispunten beduidend lager is.

Concreet vragen wij, in naam van alle ondergetekenden, om kruispunten met verkeerslichten eindelijk Ć©cht veilig in te richten, in het bijzonder daar waar veel (jonge) fietsers en voetgangers passeren.

Waarom nog wachten? Geef nu groen licht aan conflictvrije kruispunten!

Ondertekend door:

Mieke Laureys en Marc Stroobants
Fietsersbond vzw
OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen vzw)
VAB
BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid)
Netwerk Duurzame Mobiliteit
Velotariƫr
Critical Mass Gent, Antwerpen, Brussel en Sint-Niklaas
Gezinsbond
GO! ouders
Nationale leiding Scouts en Gidsen Vlaanderen

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele themaā€™s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen