En wat met ons? - Orkun Ozhelvaci-Fulya Toper

Het is wat te eenvoudig om Turkije op te delen in twee kampen: aanhangers van president Erdogan tegen aanhangers van Fethullah Gülen. Een grote groep Turken moet van geen van beiden iets weten, omdat ze alletwee de seculiere staat willen afbouwen.
opinie
Opinie

Orkun Ozhelvaci is een onderzoeker in virologie en activist, oprichter van Occupy Gezi Brussels, 14 jaar geleden verhuisde hij van Ankara naar Belgie. Fulya Toper is een grafisch vormgever en illustrator uit Brussel. Tien jaar geleden verhuisde ze van Istanbul naar België.

Een staatsgreep of opgezet spel? Er wordt druk gespeculeerd en er zijn massa’s artikels verschenen sinds vorig weekend. Meestal handelen deze artikels over de vete tussen de Gülenbeweging en de AKP van president Erdogan. Maar is het allemaal zo eenvoudig? Wat met de grote groep Turken die tot geen van beide kampen behoort? Wat met ons?

Wij hebben de Gülenbeweging nooit gesteund, ook niet toen Erdogan en Gülen nog twee handen op één buik waren. Wij waarschuwden toen al dat deze organisatie te veel macht kreeg. We vreesden toen al het ondemocratische kantje van de AKP, die in theorie democratisch verkozen werd. We zijn altijd hetzelfde blijven geloven en zeggen: we riepen op tot respect voor de grondwet en de democratie. Maar dan niet de democratie van de AKP. Wij willen een democratie waarin criminelen gestraft worden en waarin het Turkse rechtssysteem in alle onafhankelijkheid zijn werk kan doen.

Democratie

Wie zijn wij? Wij zijn onder anderen de jongeren van de Gezi-protesten, verenigd ongeacht politieke achtergrond. Wij zijn de kinderen van ouders die hebben geleden onder de staatsgreep van 1980 en die ons opvoedden met horrorverhalen over politiek geweld. Zelfs na de jarenlange beperking van vrijheden en de dood van onschuldigen onder de AKP-regering zouden wij nooit een staatsgreep steunen.

President Erdogan en zijn regering moeten worden veroordeeld voor hun criminele daden, net als de Gülenbeweging. Maar hoe kunnen we over een democratie spreken als elk politiek of juridisch controlemechanisme wordt overschaduwd door ideologische bewegingen? Hoe kunnen we vertrouwen op het Turkse rechtssysteem als er constant invloed uitgeoefend wordt? Het moet anders. Daarvoor moeten we strijden.

Eveneens moet de Belgische overheid beseffen dat ook Fethullah Gülen geen onschuldige is. De VS schilderen hem graag af als een gematigde, brave moslimvader die alleen maar vrede op aarde wil, maar de man geeft openlijk toe dat hij een politieke islam voorstaat en weinig voelt voor een seculier systeem zoals de Turkse grondwet beschrijft. Het hoeft niet te verbazen dat Erdogan en Gülen het ooit zo goed met elkaar konden vinden. Beiden willen eigenlijk hetzelfde: het afbouwen van de seculiere staat.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen