Hier in Londen lijkt iedereen in shock - Elke Van Os

Een jong gezin Belgisch gezin verhuisde enkele maanden geleden naar Londen "op zoek naar avontuur". Dat kregen ze op de eerste rij met het historische brexit-referendum. Een opinietekst over de eerste dag in Londen na die stemming.
opinie
Opinie

Elke Van Os woont met haar gezin sinds enkele maanden in Londen en ervaart de brexit dus vanop de eerste rij.

De brexit. Een opdoffer. Wakker worden in een ander land, heet dat dan. Je onmiddellijk onwelkom voelen, het kan tijdens één nacht gebeuren. Niet alleen wij. Hier in Londen lijkt iedereen in shock.

De schooljuf die in tranen uitbarst, omdat ze bang is van de toekomst en niet meer weet wat te zeggen tegen haar vader die ‘Leave’ gestemd heeft. De andere moeders op school die verslagen op zoek gaan naar alle mogelijke paspoorten voor de kinderen ("We hebben nog ergens een Ierse grootvader…") of verhuismogelijkheden zoeken naar het buitenland.

En de vrouwen op de Art Class die strijdlustiger zijn dan ooit, want dit gaan ze niet zomaar laten gebeuren. Een mars, een referendum, ze willen alles proberen zodat dit niet zomaar gebeurt. Want bang is hier iedereen.

Niemand had gedacht dat dit zou gebeuren. Er wordt gevreesd voor een enorme recessie en vooral xenofobie. Dat laatste blijkt hier en daar al het geval te zijn. Ik hoor verhalen van Duitsers die aangesproken worden dat ze maar beter hun koffers kunnen pakken. Of Britten met toevallig een ander kleurtje waaraan gevraagd wordt waarom ze hier nog zijn. Vreselijk.

Alsof de overwinning van Leave een vrijgeleide geeft voor racistische opmerkingen. De krant The Sun zit er zeker voor iets tussen. Met op zaterdag een cover : ‘Goodbye Germany, Goodbye France, GoodbyEU!’. Wat gaat er nu echt gebeuren, is de vraag. Na een genuanceerde speech van Johnson, maar toch ook een snelle exit die Junckers wil. En wat betekent dat ook voor ons?

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen