Mini Miss Mis en Misselijk - Mark Van de Voorde

De auteur is het eens met minister Kris Peeters dat een Miss Mini Verkiezing verboden moet worden. De minister zou beter ook eens nadenken over Junior Eurosong en The Voice Kids.
opinie
Opinie

Mark Van de Voorde is onafhankelijk publicist. Hij schrijft regelmatig opinieteksten voor deredactie.be over politieke vragen.

Een facebookvriendin van me postte een filmpje van haar zingende kleinkind. De video straalde geen enkele pretentie uit. Het meisje zong lichtelijk vals, wat vertederend was. De grootmoeder schreef er geen lofzang bij maar een grappig commentaartje. Gewoon leuk dus.

Stel dat die oma in haar lieveling al meteen een nieuwe Madonna had gezien of - laten we het bescheidener houden - een toekomstig lid van K3. Dan straalde dat filmpje wel pretentie uit, hoewel het meisje nog steeds lichtelijk vals zou zingen. Niet meer leuk dus.

Nog erger, dan had oma misschien wel dat onschuldige kind ervan overtuigd dat het bulkte van het talent. En vooral veel valse hoop gegeven. Je doet een kind geen plezier door er een pseudovedette van te maken. Je doet enkel jezelf een plezier. Je bezorgt dat kind vooral veel kans op een kater, meteen of later.

The Voice Kids

De kans is immers groter dat van al dat talent geen spaander overblijft dan dat het uitgroeit tot een beroemdheid. Precies daarom ben ik het niet alleen eens met minister Peeters dat een Miss Mini Verkiezing verboden moet worden, maar ben ik ook tegen Junior Eurosong of The Voice Kids.

De kans dat zo'n kind wint, hangt af van het aantal deelnemers en is dus sowieso klein. De ontgoocheling af te moeten gaan ten aanschouwe van het hele land is minder onschuldig dan het lijkt. Al die deelnemertjes is immers wijsgemaakt dat ze winners zijn en geweldig veel talent hebben. Een kind kan dit niet relativeren.

De kans dat het ene kind dat wint, doorstoot naar een zangcarrière, is nog vele malen kleiner. Verwaarloosbaar eigenlijk. Maar ondertussen is zo'n kind een sterallure aangepraat. Kinderen moeten dromen hebben, maar het zijn beter dromen op kindermaat.

Overigens, niet omdat je als kind een simpel liedje kunt zingen, word je later een toonvaste zanger met een mooie stem. Een kind met zangtalent hoort in een koor waar het wel eens solo mag zingen, niet in The Voice Kids waar het als vedette op de bühne staat.

Mooi is geen talent

Ik pleit helemaal niet om Junior Eurosong of The Voice Kids te verbieden, maar ik hoop dat ze ooit verdwijnen omdat er geen ouders meer zijn die hun kinderen zoiets willen aandoen.

Mini Miss is natuurlijk vele maten erger. Het enige talent dat een kind hiervoor moet hebben, is mooi zijn. Daar kan het niets aan doen. Het kan dat "talent" niet eens ontwikkelen, enkel in wanstaltige kleren wikkelen. Mooi is dus geen talent.

Darlène Devos, de organisator van de Mini Miss Verkiezing, hoopt dat haar initiatief toch kan doorgaan. Blijvend verbod zou een zware ontgoocheling zijn voor de deelnemers, zei ze. "Er hebben zich zowat 200 meisjes ingeschreven." Neen, dat hebben die meisjes niet. Dat hebben hun moeders gedaan (en misschien ook wel hun vaders).

Kinderen komen daar niet op. Ouders praten het hun aan. Waarom? Omdat ze in wezen niet hun kind maar zichzelf in de spotlights willen plaatsen. Hun kind laten showen is de revanche op de gemiste kans om beroemd, aanbeden of geslaagd te zijn.

Ziekelijke perfectie

Ouders die elke gekraste tekening van hun kleuter een kunstwerk noemen, in elk gekweeld liedje van hun kind uitzonderlijk zangtalent horen en achter elke grotemensenpraat van hun puber intelligentie vermoeden, hebben voor zichzelf iets goed te maken: de verknoeide talenten en de gemiste perfectie.

De Mini Miss Verkiezing is nog veel erger, het is in wezen niets anders dan de Wiedergutmachung van de ontevredenheid over het eigen lichaam.

Zo'n Mini Miss Verkiezing toont een van de kwalen van onze samenleving: de ziekelijke drang naar lichamelijke perfectie. Het is een ideaal dat nooit bereikt kan worden en dat overigens ook niet bestaat.

Dus niemand vindt dat hij of zij de perfecte body heeft (daarom worden modellen ook nog eens gefotoshopt). Sommigen willen daarom de perfectie alsnog in hun kinderen gerealiseerd zien. Mini Miss is dus mis en misschien zelfs misselijk.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen