Ongepland zwanger? - Kolet Janssen

Laten we iets minder oververhit reageren op de reclame van ongeplandzwanger.be op de bus.
opinie
Opinie

Kolet Janssen is auteur, oud-lerares, (pleeg)moeder en oma.

Een mens krijgt op een doorsnee dag heel wat reclameboodschappen te slikken. Verleidelijke stemmen proberen je een andere bank, badkamer of supermarkt aan te smeren. Of we moeten keihard genieten van onze tuin. Op de bus krijg je weer andere slogans te verwerken. Een droevig kijkende jonge vrouw leidt je naar de website ongeplandzwanger.be als antwoord op al je problemen op dat gebied. Gelukkig weten we allemaal dat reclame de dingen vaak mooier voorstelt dan ze zijn.

Toch zijn we blijkbaar niet voor alle mooie praatjes even allergisch. De reacties op de campagne van ongeplandzwanger.be zijn vaak erg ongenuanceerd. Zou een reclame voor een abortuscentrum even heftige reacties hebben uitgelokt? Misschien wel, maar dan bij een andere groep mensen.

Voor mij hoeft er geen abortusstrijd te worden gestreden op de bus. Maar waarom wil men mij laten geloven dat er sinds de abortuswet op dat vlak geen vuiltje meer aan de lucht is?

Kwetsbaar

Mensen die zwanger worden en kinderen krijgen, het lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Maar wie het ooit van dichtbij heeft meegemaakt, weet dat je zelden zo kwetsbaar bent als bij het al dan niet krijgen van kinderen. Mensen dromen van een kind. Of net niet. Soms worden mensen niet zo snel zwanger als ze hoopten. Soms worden ze zwanger op een moment dat het eigenlijk niet kan. Het valt niet af te wegen wat het ergste is. Maar het grijpt hoe dan ook diep in in je leven.

We kunnen steeds meer beheersen op medisch vlak, maar uiteindelijk is zwanger worden of niet vaak ook een kwestie van geluk, van afwachten, van onachtzaamheid, van een vergissing, van een ongelooflijke toevalstreffer. Zwanger worden kan voor groot geluk of voor diepe radeloosheid zorgen. Niet zwanger worden brengt wanhoop of opluchting mee. En in al die gevallen hebben mensen nood aan begrip en ondersteuning. Want je bent op je kwetsbaarst als het gaat over leven en dood, over kinderen of niet. 

Littekens

Wetenschappelijke studies wijzen uit dat er in 30% van de vruchtbaarheidsproblemen geen oorzaak wordt gevonden. Ook waarom anticonceptie niet werkt of waarom mensen ‘vergeten’ om anticonceptie te gebruiken, is lang niet altijd verklaarbaar. En dan raken mensen in een situatie die ze niet willen: ongepland zwanger of ongewenst kinderloos. Het is niet met een abortuswet dat alle problemen van de baan zijn. Want hoe het ook afloopt, heel vaak is er pijn mee gemoeid die littekens achterlaat.

Een vrouw kan blij zijn dat abortus haar verlost van een ongewenste zwangerschap, maar vaak zal ze ook met weemoed denken aan hoe het zou geweest zijn als ze dit vruchtje wel had kunnen houden, als de omstandigheden anders waren geweest.

Een vrouw die keer op keer niet zwanger wordt of een miskraam krijgt, zal – zelfs als het uiteindelijk wel lukt – nooit de pijn vergeten van de vele teleurstellingen. Zwanger worden grijpt zo fundamenteel in in ons wezen, dat we diep in ons hart zouden willen dat elk nieuw leven welkom zou zijn, dat elke wensouder mama of papa mag worden, dat niemand ongewenst kinderloos is en niemand ongewenst als kind.

Oogkleppen

Laten we dus iets minder oververhit reageren op de reclame van ongeplandzwanger.be op de bus. Natuurlijk bieden zij ook geen sluitende oplossing voor de problemen rond ongeplande zwangerschap. Maar ze nemen het probleem wel serieus, misschien serieuzer dan sommige mensen die abortus willen voorstellen als de enige of de meest rationele oplossing. Ook een legale abortus is niet hetzelfde als het knippen van je amandelen. Wie dat ontkent, heeft gevaarlijk grote oogkleppen op.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen