Wat is het verschil tussen een kat en een leugen? * - Pieter Timmermans

De zomer loopt op zā€™n einde en dan is de verleiding groot om een laatste duik in zee te wagen. Maar let op! Na het eten mag je niet zwemmen. Dan stroomt er te veel bloed naar je maag en riskeer je om te verdrinken. Blijf na de zwempartij ook niet met die natte haren rondlopen. Dat is vrĆ”gen om een verkoudheid.
opinie
Opinie
Lies Willaert

Pieter Timmermans is afgevaardigd bestuurder van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen).

Drama verkoopt

Twee keer onwaar want twee beweringen die stoelen op pure bangmakerij. Waarom blijven mensen die kwakkels herhalen Ć©n geloven bovendien? Ik zie maar Ć©Ć©n verklaring: ze steunen op onze menselijke drang naar zelfbehoud. De mens wil zijn gezondheid niet zomaar op het spel zetten, noch zijn hoge graad van bescherming en veiligheid waarvoor hij met recht en rede hard heeft gestreden.

Op datzelfde draagvlak stoelt de strategie van bepaalde groeperingen en drukkingsgroepen wanneer ze lobbyen tegen vrijhandel. Ze zaaien angst door het handels- en investeringsakkoord dat Europa en de Verenigde Staten onderhandelen (het zgn. TTIP) voor te stellen als de grootste bedreiging voor onze hoge standaarden op vlak van consumentenbescherming, voedselveiligheid en milieubescherming.

Tegenstanders van het TTIP misleiden door te stellen dat vrijhandel met de Amerikanen al onze Europese normen en standaarden zal ondergraven. Zo zullen we hormonenvlees en genetisch gemanipuleerde groenten op ons bord krijgen, terwijl de EU en de VS elkaar kapot concurreren met steeds slechtere arbeidsvoorwaarden. Het is dan ook menselijk dat TTIP hevige tegenreacties uitlokt. En net daarom is het ook zo moeilijk om die valse waarheden te doorprikken. Terwijl de waarheid nog in zijn zwembroek stapt, is de leugen al driemaal de Atlantische oceaan overgezwommen.

Blind voor de voordelen

De VS en de EU zijn de twee grootste economieĆ«n ter wereld en elkaars belangrijkste handelspartner. Goed voor 2 miljard euro handelstransacties per dag. Toch loopt de handel tussen beide grootmachten nog niet helemaal gesmeerd. Voor bepaalde chemische producten bijvoorbeeld gelden douanetarieven tot 30%, mag een Belgisch textielbedrijf geen uniformen leveren aan het Amerikaanse leger ā€“ verboden door de protectionistische ā€˜Buy American Actā€™ ā€“ en kunnen autoā€™s van Europese fabrikanten niet verkocht worden zonder nieuwe crashtest in Amerika. Bovendien bergen veel kmoā€™s hun exportplannen op. Te veel en te complexe regels fnuiken hun ondernemingszin.

Dit ambitieuze vrijhandelsakkoord opent deuren voor een efficiĆ«ntere samenwerking tussen beide regioā€™s en zal allerminst onze consumentenbescherming, voedselveiligheid en milieustandaarden onderuit halen. Een evenwichtig vrijhandelsakkoord stuwt bovendien de werkgelegenheid in ons land. Vlottere handels- en investeringsstromen creĆ«ren immers kansen voor extra jobcreatie in de Belgische exportbedrijven, in de Amerikaanse bedrijven die in BelgiĆ« investeren en bij hun toeleveranciers. Ten slotte geniet ook de consument van TTIP al was het maar dat het productaanbod uitgebreider en goedkoper wordt.

Kijk dus voorbij het rookgordijn want wie niet durft te zwemmen na het eten, mist de pret. Wie zich laat misleiden door de doembeelden van de tegenstanders van TTIP, is totaal blind voor de voordelen ervan.

Ā 

*Een kat heeft slechts 9 levens, aldus Mark Twain (Een uitstekend schrijver en humorist. Amerikaan bovendien.) Een leugen daarentegen heeft oneindig veel levens.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele themaā€™s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen