Dat kan De Bruyne niet trekken! – Frank Van Laeken

Dé transfersoap van de voetbalzomer zal dan toch een 'happy ending' krijgen, tenminste als je Kevin De Bruyne heet. De rosse Rode Duivel verhuist voor 74 miljoen euro-plus-nog-wat-bonussen van het groene Wolfsburg naar het lichtblauwe gedeelte van Manchester. Het gulden voetbalboek is alweer een waanzinnige transfer rijker.
opinie
Opinie
faye pynaert

Frank Van Laeken is freelance journalist en voetbalkenner.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, geen enkele mens, ook niet een getalenteerde jongeman op noppen, is 74 miljoen euro waard. Laten we 't daarover eens zijn. Volgens de betrouwbare site transfermarkt.com moet de werkelijke waarde van Kevin De Bruyne op 45 miljoen euro worden geschat. Nog altijd een flink bedrag, maar wel 1,6 keer minder dan de reële transfersom die Manchester City aan VfL Wolfsburg zal betalen.

6.579 euro per uur

Hoeveel De Bruyne per week zal verdienen weten we niet precies. Uiteenlopende berichten hebben het over 250.000 tot 320.000 euro per week. Een aardig verschil, maar als je zoveel verdient wordt dat een relatief bedrag. Gesteld dat het om het laagste van de twee bedragen gaat en een voetballer een 38 urenweek zou presteren, dan zou De Bruyne 6.579 euro per uur gaan verdienen. Als we onze fijnbesnaarde aanvallende middenvelder niet in een keurslijf van 38 uur forceren, maar het over reële tijd hebben, gaat het om 231 euro per minuut.

Ook hier geldt: niemand zou dat waard mogen zijn, maar in vergelijking met Cristiano Ronaldo en Lionel Messi is De Bruyne een arme sukkel. Ronaldo verdient 17 miljoen euro per jaar, Messi 20 miljoen, netto welteverstaan. Je moet maar hopen dat als Ronaldo, Messi en De Bruyne samen op café gaan, onze landgenoot niet moet betalen.

Een tijdje geleden woedde bij ons een hevige discussie over de salarissen van overheidsmanagers. Er werd schande van gesproken, er werden maximumbedragen afgesproken, maar die liggen nog een heel eind onder die van de best betaalde voetballers ter wereld. Ietwat flink betaalde CEO heeft één twaalfde van het salaris van de betere voetballers en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid is een pak groter. Waarmee ik niet zeg dat zo'n topmanager te weinig verdient, maar een voetballer veel te veel.

Niet zeker van een plaats

Of De Bruyne de 'missing link' is van Man. City? Dat moet nog blijken, want ondanks die exuberante transfersom is hij niet zeker van een basisplaats. In het spelsysteem van Manchester City moet hij een van de drie aanvallende middenvelders worden. Daar krijgt hij concurrentie van David Silva (onmisbaar), Raheem Sterling (ook deze zomer aangekocht voor 63 miljoen euro en Engels internationaal), Jesús Navas, Samir Nasri en mogelijk zelfs Yaya Touré. In tegenstelling tot Wolfsburg — waar zijn naam als eerste op het wedstrijdblad werd ingevuld — moet hij elke week op de tippen van zijn tenen lopen om de manager te overtuigen.

Begin deze week liep het gerucht dat ook Bayern München in de dans zou springen en aanbieden dat het De Bruyne nu al zou kopen maar onmiddellijk weer verhuren aan Wolfsburg. Dat klonk mij als een ideaal scenario. Verder groeien bij subtopper Wolfsburg, Champions League spelen, minder druk, zeker zijn van een basisplaats en zonder zorgen naar het EK kunnen groeien, en in de zomer van 2016 Ribéry of Robben vervangen.

Nu wordt het dus elke week knokken en weten dat de entourage van de club verschrikkelijk ongeduldig is. Ook al kost hij 74 miljoen euro, als De Bruyne niet rendeert wordt hij volgend jaar vrolijk opnieuw verkocht. Met verlies. Kijk naar Angel Di María, de Argentijn die vorig jaar voor 75 miljoen van Real Madrid naar Manchester United werd overgeheveld en die nu werd doorverkocht aan PSG voor 63 miljoen.

Vetpotten in de Premier League

Vierenzeventig miljoen euro. Daarmee is De Bruyne de duurste Belg ooit. Even dachten we dat Christian Benteke die eer mocht opstrijken, met zijn transfer naar Liverpool zes weken geleden. Hij kostte 46,5 miljoen euro, ruim twee keer meer dan zijn marktwaarde. Hij zit ook in de Top 10 van duurste voetballers aller tijden.

En het einde lijkt nog lang niet in zicht. Volgende zomer gaat in de Premier League een nieuw driejarig tv-contract in dat de clubs 3,6 miljard euro per seizoen zal opleveren. De inkomsten uit tv-rechten van clubs als Crystal Palace, Stoke City of West Ham United zal dan minimaal het dubbele bedragen van álle Belgische clubs samen. Om die 'vetpotten' te kunnen behouden zullen niet alleen de grote clubs hoge transfersommen en dito salarissen betalen, maar ook de middenmoters zullen dat doen.

Schrik dus niet wanneer ook de komende jaren zotte bedragen worden uitgegeven aan voetballers. Ethiek is al jaren ver zoek in de voetbalwereld. Voor voetbalromantici breken nog hardere tijden aan. Onder meer daarom schreef ik een boek over de excessen in het internationale voetbal. '£X€£$$ UNITED' verschijnt half oktober. Mijn vrees is vooral dat er in de zes weken tussen het afleveren van het definitieve manuscript en het eerste gedrukte exemplaar nog heel veel zotternijen zullen opduiken.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen