Doe de test: Heb jij een goede baas? - Mieke Van Gramberen

Boeiende Panorama gisteren! De uitzending bewees dat het nieuwe werken geen wollig verhaal is. We zien tastbare voorbeelden, zowel uit binnen als buitenland.
opinie
Opinie

En neen, het is niet beperkt tot de kenniswerkers, we zien het terugkeren bij thuisverpleegkundigen (Wit-Gele Kruis), machinebouwers (Favi) en schrijnwerkers (Dirk Cousaert).

Wat hebben deze organisaties gemeenschappelijk?

'Kleintjes' zijn niet dom

Het werk wordt zodanig georganiseerd dat mensen zelf kunnen beslissen hoe het ze het werk doen, van waaruit en wanneer. Is iemand wat later op het werk? Dan zal hij/zij daar wel goede redenen voor hebben. En als iemand er de kantjes afloopt? Dan wordt hij/zij daarop aangesproken door collega’s.

We zien ook dat er niet één juiste manier is om de job uit te voeren. En dat mensen die zelf het werk kunnen inrichten voortdurend zoeken naar verbeteringen/oplossingen, samen met collega’s. Of het nu gaat om het stapelen van paletten of het verlenen van goede zorg aan een oudere medemens.

'Bazen' zijn niet bazig

En de leiders? Er zijn er vaak minder. En goede leiders zijn geen mensen die opdrachten geven en controleren, het zijn mensen die oog hebben voor ontwikkeling van medewerkers, coachend optreden en globale bedrijfsstrategie in vizier houden. Bedrijfsleiders lossen de touwtjes en stellen vertrouwen in mensen. De CEO van Favi bevestigt dat 9 op 10 problemen door de werknemers zelf opgelost worden.

De verhalen van deze bedrijven laten zich leiden door een gemeenschappelijk kompas. De richting van dit kompas wijst naar een belangrijke uitdaging -belangrijk in het debat rond werkbaar werk: het creëren van werk van betekenis voor elkeen. Zinvol werk.

Werk van betekenis ontstaat wanneer je je kan identificeren met iets. Dat is geen abstracte geestesgesteldheid maar een keuze –zoals haarscherp in de reportage tot uiting komt- die voortvloeit uit de manier waarop je het werk organiseert. Mensen ervaren hun werk zinvol als ze over autonomie beschikken, wanneer ze beroep kunnen doen op collega’s en kunnen rekenen op feedback. Wanneer er beroep gedaan wordt op de verschillende talenten en vaardigheden die men in huis heeft.

Doe de test

Stel u zelf even de vraag:

  • Beslist u zelf hoe uw werk doet? Kan u uw eigen tempo regelen? Kan u uw eigen werkwijze kiezen?
  • Als u mogelijkheden tot verbeteringen ziet, kan u die –samen met collega’s- meteen implementeren? Of zijn er veel beslissingsniveaus waarvan u afhankelijk bent?
  • Voelt u zich gewaardeerd door uw collega’s en/of leidinggevende? Staan ze voor klaar wanneer u hen nodig heeft?
  • Is uw werk gevarieerd? En leert u regelmatig nieuwe dingen?
  • Krijgt u energie door wat u op het werk doet?

 

Als het antwoord op één van de vragen negatief is dan zou ik maandag even aan de deur kloppen van uw leidinggevende. Want ieder van ons heeft recht op werk van betekenis.

(Mieke Van Gramberen is arbeidsmarkt- en organisatiedeskundige bij Flanders Synergy.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen