Een Franstalige socialist die niet van wijken wil weten - Johanne Montay

Kennen jullie Philippe Mettens ? Hij is Franstalig en … socialist. Geen zeldzaamheid, zullen jullie zeggen. Hij is burgemeester van Vloesberg, waar vroeger Rudy Demotte de plak zwaaide. Maar hij heeft zijn belangrijkste job verloren : topman van Belspo. Met andere woorden, directeur van de federale wetenschappelijke instellingen. Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) zette hem opzij. Een lang geleden voorbereide operatie, tegen een socialist?
opinie
Opinie

Philippe Mettens is een kamikazepiloot. Dat heeft hij al in het verleden getoond. In 2012 moest hij kiezen tussen zijn 2 mandaten: ofwel burgemeester van Vloesberg, ofwel hoofd van het Wetenschapsbeleid. Hij moest het doen omwille van een Waals decreet tegen de cumul.

Koppig

Hij weigerde te kiezen. Hij bleef beide jobs cumuleren. In juni 2013 werd hij uit zijn functie van burgemeester ontslagen door de Waalse minister Furlan. Mettens trok naar de Raad van State om de vernietiging van deze revocatie te krijgen : gewonnen! De Raad van State vond de sanctie van Furlan onwettelijk. En zo bleef Mettens tegelijkertijd in Vloesberg en bij de FOD Wetenschapsbeleid...

Koppiger

Veertien dagen geleden besloot staatssecretaris Elke Sleurs het mandaat van Mettens bij Belspo niet te verlengen, ondanks een positieve evaluatie. De RTBF wou Mettens in het 13 uur Journaal uitnodigen voor een reactie. Hij liet ons weten dat hij zijn bureau niet wilde verlaten. Er kwam een TV-ploeg van RTBF ter plaatse om hem te laten reageren. In drama queen-stijl opende Mettens de deur en vernam  bijna live dat hij van de minister weg moest. Zijn sleutels, badge en IT-materiaal moest hij een paar minuten later afgeven.

Tegenoffensief

Philippe Mettens pikte het natuurlijk niet dat hij zo aan de deur werd gezet. Opnieuw naar de Raad van State. Maar dat lukte deze keer niet. Vervolgens startte Mettens een tegenoffensief in de Franstalige media. Hij liet weten dat hij de slag al lang had zien aankomen. Het bewijs: een advocatenfactuur de dato 13 februari 2015 van het Lydian-kantoor aan kabinet Staatssecretaris Elke Sleurs : 14.809 euro, BTW inbegrepen. Waarvoor? Onder andere : verschillende “Telefonische gesprekken over mandaat Mettens”; “studie invraagstelling mandaat Mettens” ; “coordinatie advies mandaat functie Mettens” enz.

Zo was het duidelijk : al 4 maanden geleden wou het kabinet Sleurs af van Mettens. Staatssecretaris Sleurs heeft daarover geen interview willen geven. Ze liet alleen weten dat de “zogezegde factuur vernietigd werd door het advocatenkantoor en daardoor niet betaald was."

Verandering of onthoofding?

Het Mettens-verhaal speelt zich af in de context van een grondige hervorming . Elke Sleurs wil de federale coördinatiestructuur Belspo doen verdwijnen om te rationaliseren. Professoren van van Franstalige en Vlaamse universiteiten hebben daartegen een petitie-actie gevoerd, met 17.000 handtekeningen als resultaat.

Mocht Belspo verdwijnen, dan is het de hele federale wetenschappelijke politiek die vernietigd wordt, vindt Philippe Mettens.
Het is duidelijk dat Mettens de politieke nota van Elke Sleurs niet steunt. Het is duidelijk dat Sleurs de man niet vertrouwt.
Ondertussen werd de vacature voor de “nieuwe baas” al gepubliceerd. Kandidaten hebben tot 26 mei om te solliciteren. Mettens doet mee…

(Johanne Montay is chef van de politieke redactie van de RTBF.)
 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen