Antwoord van een Aziaat aan BDW - Hendrik C.

opinie
Opinie
Reporters

Beste heer De Wever,

Ik heb ook een Latijnse spreuk voor u: Exceptio probat regulam. De uitzondering bevestigt de regel.
U zei dat u nog nooit een Aziaat heeft ontmoet die klaagt over racisme. Hier is uw Aziaat die gaat klagen. Niet dat ik het niet goed heb gehad: Ik kom uit een warm nest. Ik heb ook Latijn gevolgd (alhoewel ik moet toegeven dat ik bovenstaand gezegde heb gegoogeld).

Ik heb de kans gekregen om aan de universiteit te studeren. Ik heb net als mijn vele Aziatische vrienden en familie deftig werk gevonden. En ik ben België hier ontzettend dankbaar voor. Maar ik ga de uitzondering op uw regel zijn, ik ga eens uitgebreid klagen. Omdat Vlamingen naar ’t schijnt graag klagen. En ik geloof graag dat ik ook een beetje een Vlaming ben, zij het een van buitenlandse origine.

Een paar voorbeelden

Zal ik eens klagen over die ene keer dat ik in de rij van de Delhaize stond? Het oud vrouwtje voor me schrok op toen ze me zag en begon haar handtas harder vast te klemmen. Ik ben gevoelig waarschijnlijk? Wat dan van die keer dat ik als tiener werd voorbijgefietst door een volwassen man en luidkeels werd nageroepen: “Ga terug naar uw land!”. Of van al die keren dat de deur van een dansgelegenheid dicht voor me bleef. Het is waarschijnlijk mijn eigen schuld, een excuus voor mijn persoonlijk falen.

Wat dan van die keer met mijn vader? 30 jaar lang, 6/7, van ’s morgens tot ’s avonds heeft hij zich kapot gewerkt in een keuken om zijn kinderen een betere toekomst te geven. Hij had hierdoor geen tijd en motivatie om Nederlands te leren. Bij de verkiezingen had hij hulp nodig bij het stemmen. Toen hij het stemhokje verliet, moest hij het giftige commentaar aanhoren “Dat kan niet eens Nederlands en mag stemmen.” (Soms is het beter om geen Nederlands te verstaan.) 

Wat dan van die keer dat mijn vrouw met eveneens Aziatische roots gewoon over straat liep en door twee mannen werd nageroepen: “5 dollar, sucky, sucky!”. (Neen, wij overdrijven niet.)

Ik bespaar u de voorvallen die mijn vrienden hebben meegemaakt. Ik hoop dat bij deze een misverstand uit de wereld is geholpen: het is niet omdat iemand niet over racisme klaagt dat hij/zij het niet ervaart.

Racisme zit overal

Ik wens u geen dergelijke ervaringen toe, maar indien u deze toch wilt meemaken, kan ik u aanraden om naar Azië te verhuizen. Want racisme zit in alle volkeren. Het punt is om dit te erkennen en er iets aan te doen. Niet om het te relativeren of erger nog, de schuld bij de slachtoffers zelf te leggen.

Want vertel me eens, meneer De Wever, wat denkt u te bereiken door te stellen dat racisme vaak als uitvlucht wordt gebruikt en dat het vooral om mensen van Noord-Afrikaanse afkomst gaat?
Integratie? Op deze manier denk ik dat Vlaanderen op vlak van integratie nog lang de trein zal missen.
 

(Hendrik C. is Belg van Aziatische afkomst. Zijn identiteit is bekend bij de redactie.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen