Het gaat niet om de witte kassa - Karel Van Eetvelt

Spandoeken, borden, sirenes, muziek, speeches en een grote menigte mensen die allemaal dezelfde boodschap verkondigen. Het lijken de ingrediënten voor een vakbondsmanifestatie, maar deze keer niet. Gisteren verzamelden honderden horeca-uitbaters op het Brusselse Muntplein om te betogen. Niet tegen de invoering van de witte kassa zoals sommigen het willen voorstellen. Wel voor een leefbare en bloeiende horecasector na de invoering van de kassa.
opinie
Opinie

Op dat vlak is deze sector fel veranderd. 10 jaar geleden was er nog een omertà over de manier waarop de sector leefbaar werd gehouden. Vandaag zegt de overgrote meerderheid: we moeten veranderen, alles moet in de legaliteit gebeuren. Het zwartwerk moet de wereld uit. Maar de manier waarop de kassa zijn intrede doet, namelijk het ding invoeren met beperkte compenserende maatregelen, daarover zijn de ondernemers ontzet. De sector vreest zijn ondergang.

Deuren sluiten?

Een kleine rondvraag leert dat die vrees niet ongegrond is. 1 op 5 horeca-uitbaters zegt onmiddellijk de deuren te moeten sluiten. Nog eens 1 op 3 vreest dat in de komende jaren te moeten doen. Slecht nieuws voor een economie als de onze die het moet hebben van ondernemers. Ook voor de consument die graag al eens van café of restaurant wisselt. Willen we een Vlaanderen waarin je niet meer kan kiezen in welk dorpscafé je je koffie of pintje drinkt? Of een Vlaanderen waarin je kan kiezen tussen een ketenrestaurant, fastfoodrestaurant of een van de weinige nog overblijvende sterrenrestaurants om met vrienden of familie eens gezellig te gaan tafelen? Doembeeld?

En wat met de werkgelegenheid die we met zijn allen zo graag willen opkrikken? Meer dan 40% van de horeca-uitbaters zal personeel moeten ontslaan. Slecht nieuws voor tienduizenden werknemers in de horeca. Want zoveel jobs zullen er verloren gaan, berekenden studies van de KULeuven en de UHasselt. Slechts nieuws voor het steeds groeiende aantal werkzoekenden dat hoopt er een job te vinden. Alternatief? De prijs fors verhogen. Dat zegt 9 op 10 te zullen moeten doen. Slecht nieuws voor de consument die alsnog een café in zijn stad gevonden heeft en plots een vijfde tot de helft meer voor die pint moet betalen.

De 48-urenweek

Zijn er dan geen alternatieven? Uiteraard en gelukkig wel. We kunnen de spreekwoordelijke drooglegging van ons land vermijden door stevige maatregelen te nemen die vertrekken van de realiteit op het terrein. De horeca is één van de meest arbeidsintensieve sectoren. Ze stelt ruim 100.000 werknemers tewerk. Die werknemers krijgen een correct loon voor hun forse prestaties, heel vaak meer dan 38 of 40 uur per week. Maar een deel daarvan ziet spijtig genoeg het daglicht niet. Waarom? Wegens anders onbetaalbaar. Haal die loonlasten fors naar omlaag en we zijn al een heel eind verder. Laat die werknemers ook toe om meer flexibel te werken. De horeca kent geen strikte uren. Wie langer wil werken, moet dat kunnen. Voer de 48-urenweek in waarbij de extra uren forfaitair worden belast.

En niet alleen voor die horeca-uitbaters of de vele werknemers. Ook voor ons allen. We zijn nog steeds één van de gezelligste regio’s van de wereld met ongetwijfeld het meest aantal vierkante meter terras per capita. Laat ons dat zo houden!
 

(Karel van Eetvelt is afgevaardigd bestuurder van Unizo.)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen