Zijn er grenzen voor grappenmakers? - Nigel Williams

Er zijn mankementen en er zijn dingen die beter kunnen, veel dingen. In de samenleving zijn er opinies en groepen die elk hun versie van ‘verbeteringen’ willen verwezenlijken. Er is politieke en sociale strijd en die strijd wordt fel gevoerd, dat moet kunnen, maar altijd binnen het kader van onze (onvolmaakte) Democratie.
opinie
Opinie

Maar ze is wat wij overeengekomen zijn na eeuwen strijd, revoluties en oorlogen, ze is niet volmaakt, we werken aan verbeteringen maar ze is tot nu toe de beste manier om samen te leven met zoveel verschillende groepen, ideeën en menselijke verzuchtingen.

Eén van de principes van onze onvolmaakte maar werkbare Democratie is het recht op vrije meningsuiting, het recht om te zeggen wat je denk, zonder censuur of verbod van boven af.

Natuurlijk hopen we dat die gedachten geformuleerd worden met respect voor de tegenstrever, maar het recht om te spreken moet primeren, zelfs als de doorsnee burger jouw uitlatingen afschuwelijk vindt.

Ik zou b.v. strijden voor jouw recht om je geloof te belijden (zolang het niet belemmerend werkt voor de rest), maar tegelijk heb ik het recht om jouw geloof belachelijk te vinden en dat ook te zeggen, ik mag er zelfs gesmaakte of niet gesmaakte ‘jokes’ over maken.

Niet alle cartoons en jokes over de ‘Profeet’ zijn grappig, ik neem aan dat sommige gelovigen er aanstoot aan kunnen nemen, maar ‘so what’, je kiest zelf om je beledigd te voelen, je moet niet, je kan het ook negeren. Als jouw ‘Profeet’, ‘opperwezen’, ‘onzichtbare man’ zo machtig is, zal hij zelf wel in het hiernamaals revanche kunnen
nemen veronderstel ik, want tenslotte gaan we ooit allemaal dood met of zonder maagden, rijstepap of eeuwig licht.

De trieste, zinloze en barbaarse aanval op de satirici van Charlie Hebdo in Parijs is een aanslag op alles wat wij, onvolmaakte Sapiens, hebben proberen verwezenlijken: een samenleving waar we naast elkaar kunnen leven ondanks alle verschillen.

Ik wil niet leven in een samenleving waar censuur en angst voor vervolging wegens ‘godslastering’ terug de norm zijn. Er zijn ook geen excuses voor zo’n aanslag, punt, geen enkele, een cartoon maakt geen doden, een joke is minder gevaarlijk dan een fanatiekeling met geweer.

Wat nu? ‘Fools to the left of me, jokers to the right’ - het enige wat ik kan doen is niet zwijgen, geen censuur opleggen aan mezelf, en ook weigeren om een hele groep vredelievende gelovigen te veroordelen voor de acties van enkelingen.

Misschien was alles wat ‘de profeet’ zei bedoeld als grap, wie weet. Hopelijk staat er een nieuwe generatie op van Islam-light ‘followers’, een generatie die beseft dat haar ‘geloof’ maar dat is, een geloof, één van de vele niet bewezen interpretaties van het leven hier op
‘circus aarde’.

Free speech for all.

(De auteur is grappenmaker en comedian.)

Aan allen die een reactie willen sturen: Gelieve de regels te lezen. Onder meer: Geen schuilnamen (initialen of enkel voornaam valt daar ook onder) en blijf aub bij de kern van de boodschap van de auteur.

 

 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen