Que faire avec Didier? – Van Dievel Consulting

"Wilt u er echt niet bij zijn, meneer Van Dievel?" vroeg de jonge koning. Aan de voordeur hoorden we al de schorre stemmen van de co-formateurs Kris Peeters en Charles Michel die het staatshoofd kwamen updaten over de regeringsvorming die inmiddels toch ook al meer dan 100 dagen aan de gang is. "Het is beter dat uw gezanten mij niet zien, majesteit," verzekerde ik hem, "mijn rol in de regeringsvorming moet geheim blijven. Tot ik volgend jaar in mijn memoires de kroon ontbloot. " De jonge koning hield zijn hoofd wat schuin, zoals hij altijd doet wanneer hij niet zeker is of ik een grap vertel dan wel ernstig ben. "De koning is zijn handen gaan wassen," hoorden we een lakei van de Nederlandse taalrol zeggen, "wees zo goed nog een momentje geduld te willen oefenen." 'Filiep is naar de WC," vertaalde Peeters ongevraagd en onnodig voor zijn kompaan. Ik loerde door de spleet van de deur. Ze zagen er moe en bleek uit, de co-formateurs, na een nacht van onderhandelen en sjacheren.

Binnen en buiten

De audiëntie duurde amper een half uur. Jolig als immer stapten de twee co-formateurs het Koningsplein op en dolden wat voor de camera's. Peeters lachte zo breed dat men zijn huigje zag. Michel maakte een achterwaartse salto. Er waren knopen doorgehakt, het ging goed vooruit, ze mochten voort doen, yeuh! Kris Peeters repte zich vervolgens naar de persconferentie van zijn partij om zich daar als de galante, loyale, dienstbare, altruïstische partijsoldaat voor te doen, Charles Michel haastte zich naar het MR-hoofdkwartier om zijn vaders raad te vragen. Que faire avec Didier? Wat een goede naam zou zijn voor een spelprogramma op de Rtbf, maar dit geheel terzijde.

Het puntensysteem

Vergezeld van mijn stafmedewerkers Dinska Bronska en Brabançonne installeerde ik mij aan de voet van de koningstroon, waarop de jonge koning zat de dubben.
"Mijnheer Van Dievel," sprak de soeverein, "leg mij nu eens dat puntensysteem uit waardoor meneer Peeters nu is uitgeteld voor het premierschap. Ik zit wat in met die mens. Wat houdt hij over? Hij wordt geen minister-president en geen premier. Ik denk dat ik hem als symbolische beloning minister van Staat ga maken."
"Ach sire," stelde ik de vorst gerust, "over Kris Peeters hoeft u zich geen zorgen te maken. Die wordt wel partijvoorzitter, dat is ook goed betaald. Maar om op uw vraag terug te komen. Dinska wil jij in enkele woorden het puntensysteem expliceren aan het staatshoofd?"
Brabançonne keek mij eens vuil aan. Hij vindt dat hij de laatste tijd al te vaak gepasseerd wordt, terwijl hij toch Junior Partner van Van Dievel Consulting is en Dinska slechts trainee. Ik negeerde zijn visuele verwijt. Een beetje interne concurrentie is niet slecht, zei een van de talrijke hoofdredacteuren van VRT Nieuws ooit, kort voor hij naar de N-VA overstapte.
Onze trainee maakte een bevallige révérence, bloosde schattig en stak van wal.
"Het puntensysteem zit zo in elkaar, sire,..."
De vorst vouwde zijn handen en toonde zich een en al belangstelling.
En toen kreeg Dinska een black-out van hier tot in Tokio.
Brabançonne grijnsde onsportief. Snel nam ik het woord van haar over.

"Wat er in de gazetten staat moet u allemaal niet geloven, sire", lichtte ik het puntensysteem toe, "het zit veel ingewikkelder in mekaar dan 1,5 punt voor de premier, 1 punt voor een minister en een half punt voor een staatssecretaris. Er speelt veel meer mee. En er wordt met wisselgeld gewerkt."
"Aha," sprak de vorst, "dat is nieuw voor mij."
Inmiddels zat Dinska Bronska onbedaarlijk te snotteren. Bij gebrek aan een zakdoek veegde ze haar neus af aan haar mouw. Beikes, deed Brabançonne. Hoofs reikte het staatshoofd zijn eigen met een kroontje bestikte zakdoek aan. Onze trainee snoot er luidruchtig haar neus in en gaf het textiel met een dankbare blik terug aan de eigenaar.

Low profile

"Het gaat echt niet alleen om de postjes, sire. Bart De Wever heeft dat heel goed begrepen. De N-VA houdt zich heel low profile in de discussie over wie er wàt mag worden. Hebt u één N-VA'er horen zeggen dat hij die bevoegdheid of dat kabinet opeist? Hij of zij zou kletsen op de blote poep krijgen van meneer De Wever, als u mij de beeldspraak vergeeft."
"Wij kunnen wel tegen ondeugend woordje, meneer Van Dievel."
De vorst keek even monkelend voor zich uit. Het beeld van de blote poep scheen hem wel te bevallen.
"Bart De Wever dénkt er nog niet aan om federaal minister te worden, " vervolgde ik, " nog eerder zal hij Siegfried Bracke minister maken. Minister zonder portefeuille, weliswaar. Het moet nu ook niet té bont worden. Maar ondertussen haalt de partij wel inhoudelijk alles binnen wat ze verlangt. Het ACW laten bloeden voor Arco: 3 punten, een indexsprong: 3 punten, het afschaffen van nationale CAO's: 3 punten, de oprichting van een ministerie van Veiligheid en Terreurbestrijding: 3 punten, het eindig maken van de werklozensteun: 3 punten, de pensioenleeftijd verhogen: 3 punten, nieuwe vliegers voor het leger: 3 punten."
"Amai! Maar zoveel punten heeft de N-VA toch niet, meneer Van Dievel?"
"Dat is het 'm juist, sire, die dingen worden wel aangevoeld maar niet meegeteld. En dat heeft CD&V veel te laat begrepen. Terwijl de partij in de waan verkeerde dat ze 2 hoofdvogels kon afschieten (daarin kwansuis aangemoedigd door Bart De Wever) , ging ze mee in alle liberale en ultra-liberale voorstellen die op tafel kwamen. Tot bleek dat hoogmoed voor de val komt. "

Helaas, pindakaas

"En nu moet die arme meneer Beke in de regering, geleid door een liberaal, de christendemocratische meubelen gaan redden. Maar het is te laat. Het regeerakkoord is bijna af. En als de CD&V wil terugkrabbelen, zal ze het verwijt krijgen aan woordbreuk te doen, op de rem te gaan staan, de broodnodige hervormingen tegen te houden. En tegen framing is niet veel aan te vangen, sire, u hebt er zelf mee te maken gehad. Weet u nog: hij kan het niet!"
"U bent wel geweldig slim, meneer Van Dievel, hoe u dat allemaal weet!"
Ik neeg bescheiden. "Het stelt niet veel voor, sire."
Achter mijn rug hield ik mijn duim verborgen, die grote kloven en rimpels vertoonde, een gevolg van een overdaad aan duimzuigerij.

Het moet plezant blijven

"En hoe zit dat met dat wisselgeld, meneer Van Dievel? Want dat intrigeert mij."
"Wel sire, het gaat niet echt om muntjes. Maar om te verdeling van de postjes een beetje plezant te houden, en om de hele kleine frustraties te pamperen, delen de co-formateurs zeldzame Paninistickers van de Rode Duivels uit. Zo heeft CD&V Defensie en dus Pieter De Crem verpatst voor Divock Origi en Vincent Kompany, die nog ontbraken in de verzameling van Wouter Beke. Om de pil voor Kris Peeters te vergulden promoveert FC Puurs volgend jaar naar de eerste klasse van het voetbal. Er zijn al vreemdere zaken gebeurd bij de voetbalbond. Wie blijft pruilen en mokken en niet van voetbal houdt kan een straatnaam in zijn eigen gemeente krijgen, of een polyester standbeeld of een eigen kledinglijn of krijgt bij overlijden gegarandeerd tien minuten aandacht in het journaal. En er wordt tot slot een tombola georganiseerd onder de onderhandelaars, waarbij iedereen iets wint. Een oudere werkloze om te activeren, een asielzoeker om zelf terug te sturen, een private spoorlijn, een embedded journalist van een zender naar keuze, een zwart schaap, enfin, voor elk wat wils. "
"En wat is de hoofdprijs, meneer Van Dievel?"
"Raad u eens, sire."
"Een nachtje met Linda De Win? Met Stef Wauters?"
"Sire!' wees ik hem terecht.
"Zeg het dan maar, ik raad al niet meer," zei de jonge koning verongelijkt.
"Een ASLK-spaarboekje met volle DRIE EN EEN HALF PROCENT rente!"


(Louis van Dievel is senior writer bij VRT Nieuws en auteur.)

Meest gelezen