A ticket to the tralies - Geert Hoste

De voorbije dagen vielen er een paar brokstukken van het plafond van de tunnel die online ticketverkoop heet. Het publiek dat tickets voor K3 bestelde via dubieuze sites, betaalde minstens dubbel zoveel dan degenen die dat deden via het officiële kanaal.

Geert Hoste is stand-up comedian.

Valse of veel te dure tickets: het is een oud zeer waar ik ook al veelvuldig mee te maken heb gehad. Ieder jaar opnieuw dagen er mensen op bij mijn voorstellingen die voor een print met een barcode een klein fortuin hebben betaald. Of staan er tientallen mensen met identieke barcodes voor één zeteltje te dringen.

Gelukkig is het personeel van de theaters doorgaans inventief en bereid om oplossingen te zoeken. Zodat de gedupeerden toch de voorstelling kunnen bijwonen en kunnen lachen. Maar ondertussen zijn er dieven met hun centen gaan lopen. Waarschuwingen op de officiële website en in nieuwsbrieven: het mag allemaal niet baten. De onervaren toeschouwer is nu eenmaal eenvoudig te bedriegen. Zelfs banken met gespecialiseerd personeel zijn slachtoffer van internetoplichters.

Maffia

Bij alle artikelen die deze week verschenen over dit onderwerp, stond een foto van een hippie die op een karton met viltstift had geschreven: tickets for sale. Dat romantische beeld klopt absoluut niet met realiteit. In werkelijkheid gaat het om goedgeorganiseerde oplichters en maffieuze praktijken. Het zijn geoliede machines die veel, zeer veel verdienen met de illegale doorverkoop van tickets. Het heet ‘ticket scalping’. En het gaat, zo hoorde ik in “De afspraak”, om een bedrag van 3,5 miljoen euro in het Sportpaleis alleen al.

Strikt genomen zullen de dames van K3 niets merken van deze oplichters. Als artiest speelt zich dit af boven je hoofd, want tickets worden verkocht door het ticketbureau dat werkt in opdracht van de organisator van het event. En ook mensen die nooit naar theater, concert of sportevent gaan, zullen schouderophalend zuchten: ver van mijn bed.

Erger

Maar het kan altijd erger. Veel erger. Zoals in China. Daar staat ‘ticket scalping’ ook op de frontpagina van de kranten deze week. In Hongkong gaat het om bendes die in de ziekenhuizen al de nummertjes trekken voor consults en operaties bij de dokter. Die nummers worden dan voor grof geld verkocht aan patiënten die hulp nodig hebben. Hoe crimineel wil je het hebben!

Of eigenlijk nog niet, maar want er is nog geen wetgeving. Daarom hierbij een oproep aan onze wetgevers: maak werk van een passende wetgeving. Niet alleen voor tickets voor theater of sportevenementen, maar voor alle vormen van ticket scalping. Zodat de ticketfraudeurs het lachen vergaat. Ze verdienen het. Geef ze een ticket… to the tralies.

Meest gelezen