Moslimgeld heeft geen last van racisme - Kolet Janssen

"Een apart halalhoekje in de supermarkt, een eigen kledinglijn voor moslima’s. Nu de ramadan in aantocht is, worden een aantal ondernemers wakker. Ze ruiken geld, moslimgeld."

Want blijkbaar heeft een moslimgezin meer geld te besteden tijdens de ramadan. Op gebied van geld uitgeven wordt er niet gediscrimineerd: iedereen mag het doen, en liefst zo veel mogelijk. En de moslimmarkt kan blijkbaar een paar gaten vullen in ons westers consumptiepatroon. Alleluja! Of liever: Insjallah!

Waarom is de ramadan bij uitstek de periode om moslims te bestoken met een verleidelijk aanbod en hen het geld uit de zakken te lokken? Is de ramadan dan geen maand van soberheid en vasten? Of zit daar ook al de klad in? Moslims eten en drinken niet overdag tijdens de ramadan, zo weten we. Maar ’s avonds eten ze natuurlijk wel. Het eten wordt dus uitgesteld, en krijgt daardoor een speciaal en meer gemeenschappelijk karakter. Het mag allemaal wat kwalitatiever en feestelijker zijn.

Door minder te eten, spaar je ook geld uit en dat kun je dan weer aan andere dingen besteden. Zoals kleding, online te bestellen tijdens de lange zomeravonden. Of tv-series met mosliminslag, die je samen in goed moslimgezelschap kunt bekijken. Slim bekeken van die producenten om in dat gat te springen!

En wat valt de ramadan (tenminste dit jaar) ongelooflijk goed, commercieel gezien. Net na de hype met doe-het-zelfapparaten en after shavellotions van vaderdag, het kon niet beter! Een maand waarin verder geen enkel belangrijk feest in zicht was, want na vaderdag trekt iedereen met vakantie en duurt het (voor de winkeliers veel te) lang voordat ze hun ‘terug naar school’-versiering kunnen bovenhalen.

Iedereen mag zelf weten waar hij wel of niet zijn geld aan uitgeeft. We leven in een vrij land. Maar of we nu blij moeten zijn met die aparte marketing en het selectieve inspelen op een feestperiode uit een andere cultuur, is nog maar de vraag. Want moslims geven dan misschien ook meer geld uit dan ze van plan waren, net zoals wij zo vaak, echt dichter bij elkaar komen we op die manier niet bepaald.

Pluimen temmen

Ik wil namelijk liever ook meegenieten van hun lekkers en hun moois. Net zoals veel moslimkinderen ook cadeautjes krijgen van Sinterklaas, ben ik stiekem wel eens jaloers op de eindeloze keuze aan kleurige en elegante hoofddoekjes waarover veel moslima’s beschikken. Om nog maar te zwijgen van de kunstige manier waarop ze hem om hun haren knopen. Dat krijg ik niet online geleerd, dat zal iemand me eens een paar keer in het echt moeten voordoen. Dan kan ik eindelijk ook van mijn fiets stappen zonder eerst een kwartier mijn pluimen te moeten temmen. Ik weet wel dat een hoofddoek heel andere achtergronden en doelstellingen heeft dan dat, maar intussen is het toch maar mooi meegenomen!

Dadels en zoete koekjes

Stel je toch eens voor, dat we op een zomerse avond in de wijk lekker mee mogen snoepen van hun dadels en zoete koekjes. Dat we hen overdag op het werk mee aanmoedigen en hen helpen om vol te houden door zelf een beetje te dimmen met onze lunch. Dat we hen gelukwensen op hun feestdagen en zij op de onze en dat het zo allemaal voor iedereen nog meer feest wordt.

Het gebeurt al, ik weet het wel. Maar nog veel te weinig. En dat ligt aan ons allemaal. De ingrediënten voor een diverse samenleving zijn in overvloed aanwezig. We moeten alleen beginnen te koken. Smakelijk!

(Kolet Janssen is jeugdauteur, oud-lerares, (pleeg)moeder en oma.)

Meest gelezen