Een nieuwe kleur voor de Britse vlag? - Colin Clapson

Britten die al lang in België wonen, wachten met spanning op de uitslag van het referendum in Schotland. Ze vragen zich af wat er met een aantal nationale Britse symbolen moet gebeuren, zoals de munt en de vlag.

Straks weten we het. Dan wordt het duidelijk of de Schotten 'ja' gestemd hebben voor onafhankelijkheid of besloten hebben om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Wat als het verkeerd afloopt voor de UK? Bij 'ja' verliest de UK al meteen een derde van zijn grondgebied. Nu we hebben al grotere dingen verloren - denk maar aan India - maar het is toch wel serieus gênant en straks schiet er niks meer over. De UK verliest ook 9% van zijn bnp en de Schotse olie wordt uit de handelsbalans gewipt. Het pond kan onder druk komen, maar ook dat hebben we al meegemaakt en overleefd. In Schotland hebben de banken wel extra cash in voorraad voor het geval dat mensen massaal willen afhalen.

Over de munt van het onafhankelijke Schotland heerst grote onzekerheid. Daarover zal beslist moeten worden tijdens de 18 maanden die voorzien zijn voor onderhandelingen over de boedelscheiding met het UK-overschot. Ze gooien het wel op een akkoordje. Kunnen we Schotland weigeren wat we de mensen van Zuid-Soedan gunnen? Uiteraard niet en 18 maanden is heel wat langer dan de twee weken die ze in Tsjecho-Slowakije kregen.

De afloop kan wel bizar lijken. De Engelsen waarvan je vermoedt dat ze eigenlijk niet in de EU geloven, blijven op post; de Schotten liggen misschien wel buiten.

Heeft een scheiding voordelen voor de Engelsen? Indien Schotland bij de EU geraakt, betalen Engelse studenten in Schotland alvast geen inschrijvingsgeld zoals nu. Ze zijn de enige EU-burgers die dat moeten. Van het verguisde zomeruur kunnen we ook af, want dat hebben we enkel omdat de nachten in Schotland toch zo lang zijn. En Nigel Farage en z'n UKIP. Die kan misschien op zoek gaan naar een nieuwe naam voor zijn partij. Och ja, we hebben straks meer geld op zak omdat we Schotland niet langer uit de nationale pot moeten subsidiëren, maar met heel mijn hart: ik gunde het hen.

Tja, en hoe gaan de nieuwe staten heten? Euh, land Schotland wordt staat Schotland? En het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland wordt het Verenigd Koninkrijk van Engeland, Wales en Noord-Ierland. Voorlopig. Noord-Ierland zijn we dankzij het katholiek geboortecijfer straks toch kwijt. Het wordt dan Engeland en Wales, het Trinidad en Tobago aan de Noordzee.

En onze vlag? De Schotten behouden hun Saltire met het kruis van Saint Andrew, dat even en erg onwennig boven Downing Street wapperde. En de Union Jack, een samensmelting van de vlaggen van Engeland, Schotland en Noord-Ierland? Dat gaan we toch niet uit elkaar halen? Persoonlijk zie ik het voorstel om het Schotse blauw door Welsh groen te vervangen wel zitten!

Het hele gebeuren toont alvast de grote bereidheid aan om een stap in het onbekende te zetten en de overtuiging dat het dan best kan meevallen.

(Colin Clapson is eindredacteur bij flandersnews.be, de Engelse nieuwswebsite van de VRT.)

Meest gelezen