Geef die bloemen aan Crombez - Van Dievel Consulting

Beste heer Tobback, waarde Bruno, gelieve hieronder de congresrede terug te vinden die u mij ter consideratie en verbetering hebt voorgelegd. U zult merken dat er niet veel van overblijft. Laat het niet aan uw hart komen. Van Dievel Consulting heeft het goed met u voor. Mag ik u er evenwel op wijzen dat er nog wat facturen voor prestaties geleverd ten bate van de SP.A openstaan? Het zou mij zeer verdrieten mocht ik genoopt worden een deurwaarder te sturen naar het Crescendo-congres, om aldaar beslag te laten leggen op de opbrengst van de tap.

Schrap: "Beste vrienden"

Deze aanspreking zit helemaal fout. U vergeet om te beginnen de talrijke vrouwen onder uw minder talrijke leden. Bovendien spreken alle partijvoorzitters tegenwoordig hun volgelingen aan met "beste vrienden", Bart De Wever en Gwendolien Rutten incluis. Ik pleit niet voor een terugkeer naar de pittoreske maar oubollige aanspreking "Kameraden en kameraadskes", u zit per slot van rekening niet meer in de marxistische regering Di Rupo I. Mijd ook "gezellen en gezellinnen", de SP.A is alsnog geen volksdans- of wandelclub. "Beste makkers" klinkt best olijk maar lijkt te veel op "rakkers". Nu zitten er onder uw leden wel wat rakkers, vooral in Antwerpen, maar over die stad en haar partijafdeling blijft u in uw toespraak best vaag, zou ik suggereren.

Ik heb in ieder geval de hele paragraaf over Yasmine Kherbache, Katleen Van Brempt, Maya Detiège en Monica De Coninck geschrapt, alsmede uw lofzang op het politieke talent dat aan de Kalmthoutse heidegrond is ontsproten en dat luistert naar de naam Inga Verhaert (een typische Eskimo-naam, als ik me niet vergis). Ik resideer zelf in Kalmthout, mijn modeste villa is u welbekend, maar u overdrijft wat met het ophemelen van deze overigens sympathieke dame.

"Buddy's" zou kunnen dienen, "gabbers" eventueel ook. Maar ten eerste zijn deze woorden allicht onbekend bij de bejaarde vleugel van uw partij (die Buddy identificeert met Holly en die geen rave party's bezoekt) en ten tweede hebben buddy en gabber geen bekend vrouwelijk equivalent. Daarom valt ook "maten" af. Hoeveel volkshuizen bestaan er nog waar SP.A-leden als maten aan de toog kunnen hangen? En wat voor praat wordt daar dan verkocht? Bent u de affaire van de zigeuners in Landen al vergeten? "Maatjes" klinkt niet slecht, maar hoort eerder thuis in de sfeer van de criminaliteit (diefmaatjes) of van de visserij.

Er heerst al genoeg negativiteit onder uw leden, daarom zijn pejoratief beladen woorden als "kornuiten" of "handlangers" zeker taboe. Idem dito voor "trawanten", al vind ik dat persoonlijk geen ongeschikte benaming voor uw tegenstander Crombez John en zijn aanhang. Een congres moet evenwel verbinden, niet verdelen, nietwaar? Daarom schiet mij precies nu de aanspreking "partners" te binnen. Partners is zowel vrouwelijk als mannelijk. U zou campagne kunnen voeren onder de benaming "Tobback, Verhaert & Partners". Dat klinkt misschien zakelijk, maar het boezemt ook vertrouwen in. Kijk naar het succesvolle advocatenkantoor Van Steenbrugge, Mussche & Partners en reken uit hoe vaak die niet op de publieke televisie komen. Ik laat het aan u over om de overweging te maken.

Vergeet "compagnon"of "deelgenoot". Uw partij is -gelukkig maar - het schandaal van Arco bespaard gebleven, blijf dan ook weg van woorden die er - zelfs maar van verre - in verband mee kunnen worden gebracht. Vergeet eveneens "broeders en zusters". Uw partij bestaat wel niet meer uitsluitend uit papenvreters, dat is waar, maar u zult er geen enkele stem mee weghalen in het christelijke middenveld, voor zover dat nog niet is uitgeroeid door de N-VA.

Ook de variant "wapenbroeders" (en -zusters) lijkt mij niet erg geschikt in deze tijd van vervaarlijk ogende para's op iedere hoek van de straat. Ik zou deze term evenwel in gedachten/reserve houden, mocht ook Hans Bonte zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap. Met "bondgenoten" laat u uitschijnen dat u het eens bent met de coalitie die zonder duidelijk internationaal mandaat de stellingen van het perfide kalifaat in Syrië en Irak bombardeert. En bovendien denkt iedere partijmilitant automatisch aan de Leuvense Bondgenotenlaan, alwaar uw vader de burgemeester persoonlijk de flitspaal bemant.

En zo komen we bij de enige echte valabele aanspreking van uw Crescendo-congres, volgens Van Dievel Consulting althans. Proef de woorden "spitsbroeders en -zusters" op uw tong. Niet tegensputteren, doen! Voilà! Proeft u de lichte ironie, de humor, de zelfrelativering, het respect, de samenhorigheid, de daadkracht, het doorzicht, het optimisme, het vertrouwen, en nog enkele zaken die mij niet te binnen schieten. Een gulle lach zal meteen uw deel zijn. Een goed begin is alles, vergeet dat niet. Vervolgens zal de temperatuur in de zaal enkele graden stijgen door de warmte die door de congresgangers zal worden ontwikkeld. Een sfeer van vriendschap en liefde zal as een fris gewassen laken over uw congres nederdalen. Hoop & optimisme zullen rancune & nijd verjagen.

Aan de rest van uw toespraak wens ik geen woorden meer vuil te maken. Uw herverkiezing zal immers over enkele maanden nog slechts een formaliteit zijn.
Vooral omdat ik als zaakvoerder van VDC ook de toespraak van Crombez John heb geschreven, die ik heb laten beginnen met het afgrijselijke "waarde partijgenoten en -genotes". En bovendien heb ik nog een trucje bedacht dat de modale congresganger niet zal ontgaan. U zult - fair als u bent - uw tegenstander Crombez John en zijn sparring partner Dingske uit Antwerpen met een grote bos bloemen bedenken. Laat het chrysanten zijn en kijk vooral niet naar de prijs.
 

(Louis Van Dievel is senior writer bij de VRT-redactie en schrijver.)

 

Meest gelezen