Morgen weer de Griekse drachme? - Michaël Van Droogenbroeck

Vanavond komen in Luxemburg de ministers van Financiën van de eurozone samen. Het zijn zij die uiteindelijk beslissen of Griekenland de nu al lang beloofde schijf geld krijgt uitbetaald. Door dat vandaag te beslissen zou een Grieks bankroet nog net kunnen vermeden worden.
analyse
Analyse

Wie bij ons op de redactie nog het woord cruciaal durft te gebruiken om de moeizame onderhandelingen tussen Griekenland en de internationale geldschieters te duiden, mag sinds geruime tijd gefronste wenkbrauwen verwachten. Ik neem aan dat dat ook op andere redacties zo zal zijn, net als bij economische analisten en in marktenzalen. Het moment van de waarheid voor Griekenland is al enkele keren voorbij. Zelfs de reservetijd is helemaal opgebruikt. En toch, een oplossing is er nog altijd niet. De vraag wordt steeds meer of er überhaupt nog een oplossing kàn gevonden worden.

Maar die kans is quasi onbestaande. Griekenland heeft geen nieuws besparingsplan uitgewerkt, zoals de eurogroep had geëist. En dus zal Varoufakis, de Griekse minister van financiën, in Luxemburg van een blok van nagenoeg alle andere eurolanden het intussen bekende mantra te horen krijgen dat eerst hervormingen en besparingen nodig zijn.

Laatste kans?

Alleen, en dat is het verschil met de voorbije weken en maanden, als het vanavond niet gebeurt, dan is het ook echt te laat.  Een Grieks bankroet valt dan haast niet meer te voorkomen, alleen al om de praktische redenen dat het dan nooit meer lukt het geld voor volgende week over te maken.

Griekenland zal de leningen aan het IMF, waarvoor het de hoogst uitzonderlijke maatregel kreeg de 4 terugbetalingen in juni te bundelen tot het einde van de maand, niet kunnen terugbetalen. De vraag is maar of het ook de lonen van de ambtenaren en de uitkeringen zal kunnen betalen. Hoe dan ook is een faillissement dan niet meer te vermijden.

De vraag is: wat dan? Betekent een Grieks faillissement ook meteen een vertrek uit de euro? Doet de drachme dan weer zijn intrede? Niet noodzakelijk. Er zijn nog heel wat andere (tussen)alternatieven mogelijk. Misschien zelfs dat net dat moment Griekenland en de geldschieters wel tot een akkoord brengt.

Einde problemen?

Maar het slechte nieuws voor Griekenland is dat het daarmee niet stopt. Elke oplossing of uitweg, van in de euro blijven tot de drachme weer invoeren en alles daartussen betekent niet het einde van de Griekse problemen. Daarvoor moet eerst de Griekse economie worden rechtgetrokken.

Die economie zit helemaal in het slop. Deels door de extreme besparingen van de voorbije jaren, dat zeker, maar ook omdat het Griekse overheidsapparaat nog altijd uitblinkt in totale inefficiëntie en een ongekende bureaucratie. Als er al een financiële oplossing zou gevonden worden voor Griekenland, dan is een hulpplan voor de Griekse economie een absolute noodzaak.

(Michaël Van Droogenbroeck is financieel journalist bij de VRT nieuwsdienst)
 

Meest gelezen