Een nieuwe eurocrisis in 2015? - Michaël Van Droogenbroeck

Na enkele jaren uit de internationale aandacht geweest te zijn heeft Griekenland zichzelf weer stevig in de schijnwerpers geplaatst. Op maandag 29 december, op de drempel van het nieuwe jaar, slaagde het Griekse parlement er ook tijdens de derde poging niet in een nieuwe president te verkiezen. Verkiezingen waren onvermijdelijk. Of die ook de eurocrisis weer doen oplaaien weten we in 2015.
analyse
Analyse

Het voordeel is dat de parlementsverkiezingen er snel komen: op 25 januari al. Ook goed nieuws is dat de financiële markten Griekenland vooralsnog het voordeel van de twijfel geven. Op de beurs in Athene en de Griekse rente na bleef de schade de voorbije dagen op de markten erg beperkt. Nochtans komt er nu een lange periode van onzekerheid aan.

Want de kans is groot dat de verkiezingen gewonnen worden door Syriza en Gouden Dageraad, twee partijen die zicht aan de twee uiteinden van het politieke spectrum bevinden. De radicaal linkse partij Syriza is nu al de tweede partij van Griekenland, maar steekt volgens elke peiling de huidige regeringspartij Nea Democratia van premier Samaras voorbij.

Door het bonussysteem in Griekenland kan de partij met de 30% die ze nu in de peilingen haalt zelfs net geen absolute meerderheid in zetels halen. Die populariteit heeft Syriza te danken aan haar anti-besparingsdiscours. Syriza wil de extreem zware besparingen die Athene de voorbije jaren moest doorvoeren terugschroeven, en de afspraken met Europa herzien. Ook bij de andere mogelijke winnaar, de neo-nazipartij Gouden Dageraad, is dat een belangrijk programmapunt.

En zo komt Griekenland meteen na de verkiezingen meer dan waarschijnlijk hoog op de agenda bij de Europese beleidsmakers. Die lieten maandag, met Duitsland voorop, al verstaan dat er van een aanpassing van de afspraken geen sprake kan zijn. Vraag is of en hoe lang Europa dat standpunt kan volhouden. Als Syriza de verkiezingen overduidelijk wint, en als het daardoor een voet tussen de deur heeft, dan zal de partij niet bepaald geneigd zijn haar eisen af te zwakken. Dan is het maar de vraag wie er het eerst aan het kortste eind zal trekken. En dan is het besmettingsgevaar naar andere zwakke eurolanden nooit veraf. Wakkert de eurocrisis weer aan of niet, we zullen het in 2015 snel weten.

(Michaël Van Droogenbroeck is sociaaleconomisch redacteur bij VRT Nieuws)

Meest gelezen