Eendjes voeren, niet zo onschuldig als u zou denken

Een vogelopvangcentrum in Nederland stuurt een opmerkelijke boodschap de wereld in: "Stop met het voederen van eenden, want anders verkrachten ze elkaar". Ook bij ons wordt het voederen van eenden niet aangeraden, maar wel om een heel andere reden. "In de natuur moeten wij niet ingrijpen."

Het was het vogelopvangcentrum van Soest dat de oproep wereldkundig maakte. Hun redenering gaat als volgt: wanneer eenden zomaar voedsel aangeboden krijgen, hoeven ze er niet meer naar zoeken in de natuur. De mannetjes hebben daardoor meer tijd, vervelen zich en richten hun pijlen massaal op de vrouwtjes. Die raken daarbij soms gewond of slaan op de vlucht, waardoor er heel wat eendenjongen achterblijven. Jongen die dan moeten worden opgevangen in het centrum. 

Ook bij ons zien we vaak in het park bordjes met de uitdrukkelijke vraag om de dieren geen eten te geven. Een oproep die Vogelbescherming Vlaanderen ook meermaals herhaalt. Maar die vraag komt er niet omdat er anders kans is op verkrachting, benadrukt algemeen directeur Jan Rodts.

"Wij vragen inderdaad om eenden niet te voederen, zeker geen brood", zegt hij aan VRT Nieuws. "Brood geeft hen een voldaan gevoel, terwijl er eigenlijk amper voedingsstoffen voor hen inzitten. Bovendien drinken ze daarna vaak water, waardoor het brood gaat gisten en dat veroorzaakt dan weer spijsverteringsproblemen. Kruimeltjes zijn geen probleem."

"Niet ingrijpen in systeem"

Eenden niet voeren dus, maar enkel voor de gezondheid van de dieren. Volgens Rodts is het namelijk niet meer dan normaal dat drie à vier mannetjeseenden achter hetzelfde vrouwtje lopen. "Wie zijn wij om als mens in te grijpen in dat systeem", vraagt hij zich luidop af. Dat de oproep net nu komt, is ook niet toevallig. "In de winter of de herfst zul je deze problemen niet hebben. Het is nu dat de vogels op zoek gaan naar een partner om hun soort in stand te houden."

Een zelfde geluid is te horen bij Marc Van de Voorde van het vogelopvangcentrum in Malderen. Hij bevestigt dat er rond deze tijd van het jaar meer jonge eenden worden opgevangen, maar dat is niet meer dan normaal, zo klinkt het. "Als een moeder met haar kleintjes gaat rondlopen, zal die niet wachten als er enkele achterblijven. Enkel de sterksten zullen overleven."

"Hoe dan ook ligt de oorzaak van de dieren die hier worden binnengebracht bijna altijd bij de mens", zo besluit hij. Hij heeft het dan over vogels die tegen een raam vliegen of verstoord worden. "Ik denk dat dat allemaal een grotere impact heeft dan de driften van de mannetjeseenden."

Meest gelezen