"Vijf minuten stilte voor de Franse dood van pasta carbonara"

Mamma mia! Een Frans recept om de Italiaanse klassieker pasta carbonara te bereiden, doet de Italianen steigeren. De commentaar was zelfs zo vernietigend dat de Franse website besloot het recept weer offline te halen.

De website demotivateur.fr is gekend voor zijn korte, snelle video's met leuke recepten. In de categorie eenpansgerechten werd onlangs het Italiaanse gerecht pasta carbonara onder handen genomen.

Een gesnipperde ui, spek en pasta farfalle worden samen in één pot water gekookt, om vervolgens geserveerd te worden met room, Parmezaanse kaas, een eierdooier en peterselie. Pure heiligschennis, aldus de Italianen. Met het koken van het spek in een pot met water en het toevoegen van room als absolute dieptepunten.

"Vijf minuten stilte voor de Franse dood van pasta carbonara", werd gereageerd op de Italiaanse Facebookpagina "Sai cosa mangi?" (oftewel: "Weet je wat je eet?"). Een andere was: "Vergeef hen, want ze weten niet wat ze doen". Ten slotte lanceerde een Internetgebruiker zelfs de hashtag #jesuiscarbonara.

Het merk Barilla, dat zowel pastasausen als deegwaren op de markt brengt, is eveneens te zien in de video. Het is te zeggen: de pasta farfalle die gebruikt wordt, is van Barilla. Of het bedrijf daar zo blij mee is, wordt erg betwijfeld want het stuurde deze commentaar de wereld in: "Mijn god, wij staan open voor creatieve interpretaties van het mythische gerecht pasta carbonara, maar dit gaat echt te ver."

Meer dan 1,3 miljoen mensen hebben de video al gezien, om vervolgens verontwaardigde reacties te posten. De Franse website besloot het filmpje offline te halen.

Hoe pasta carbonara dan wel moet worden klaargemaakt volgens de Romeinse traditie? De eerste belangrijke regel is dat het niet veel ingrediënten vraagt. Namelijk: spaghetti, spek, eierdooiers (best één per persoon), peper en kaas (peccorino of Parmezaanse kaas). Kook de spaghetti al dente en bak het spek. Haal de pot en de pan van het vuur en meng onder de pasta en het spek de eierdooiers. Kruid ten slotte af met peper en voeg de kaas toe. Voor een volledig recept, ga langs bij onze kok Jeroen Meus.

Meest gelezen