"Nee, miljonair ben ik niet geworden"

De filmwereld houdt komende week de adem in voor de première van de nieuwste "Star wars"-film, "The force awakens". Niet alleen oudgedienden als Carrie Fisher, Mark Hamill en Harrison Ford zullen hun opwachting maken, ook de minder spetterende naam Kenny Baker is van de partij. Baker kroop opnieuw in de huid van droid R2-D2 en dat doet hij al sinds 1977, vanaf de eerste "Star wars"-film. Dankzij zijn vaak grappige interactie met C-3PO is R2-D2 intussen ondenkbaar geworden in deze films. Met dank dus aan de 1 meter 12 grote Britse acteur Baker, intussen 81 jaar oud.

"Het is allesbehalve comfortabel als ik in dat robotpak zit. Maar ik ben het intussen wel gewoon geworden", aldus Baker in een blog-interview in 2009, "Tijdens de opnames is er geen enkele interactie mogelijk tussen C-3PO en R2-D2, om de eenvoudige reden dat we elkaar noch kunnen horen, noch kunnen zien. Regisseur George Lucas riep ons alleen luid toe, met een megafoon, dat we of links of rechts moesten draaien."

De scènes met R2-D2 gebeuren zowel met Baker in het robotpak als computergestuurd. Hiervan merkt de kijker natuurlijk niets: "Maar ik merk duidelijk wanneer ik in het robotpak zit, vooral op de manier waarop R2-D2 beweegt. Ik zit in een pak met 2 benen en ben degene die reageert tijdens dialogen. Maar als R2-D2 rent, nee, dan zijn een derde been, een motor en een afstandsbediening nodig. Dat krijg ik in mijn pak niet klaar."

De geluidjes van R2-D2 -"beeps and blops"- worden door geluidsverantwoordelijke Ben Burtt met gebruik van een audiosynthesizer aan de robot toegevoegd. Baker in 2009 aan "Star Wars Insider": "Ik wist voor de eerste film helemaal niet hoe R2-D2 zou klinken. Ik hoorde hem voor het eerst "praten" tijdens de filmpremière en ik vond het fantastisch."

"Mijn hoogtepunten in de "Star wars"-films? Die zijn er gewoonweg niet. Ik was daar en zat louter in dat pak. Ik kan niet zeggen dat er hoogtes of laagtes waren. Het was louter een job. Niet dat ik er geen plezier aan beleefde. Het was werk, maar een acteerprestatie kan je het moeilijk noemen. Ik ben ook een Ewok geweest. Dat was veel erger dan R2-D2 spelen. Vooral door de hitte dan, en dat pluchen pak…"

"De enige overeenkomst die er is tussen mij en R2-D2 is dat ook mijn gewrichten niet altijd even soepel bewegen."

R2-D2 en C-3PO zijn in de film onafscheidelijk als vrienden, maar met acteur Anthony Daniels, die C-3PO speelt, is het contact minder hartelijk. Zo vertelde Baker in oktober 2009 op nieuwswebsite Metro: "In het begin dacht ik dat ik de enige was met wie hij niet overeenkwam. Maar onlangs heb ik ontdekt dat hij met niemand overeenkomt. Hij is altijd zo’n eigenaardig figuur geweest. Mocht hij zich iets kalmer gedragen en zich beter geïntegreerd hebben in een groep, dan hadden we samen een fortuin kunnen verdienen met gastoptredens hier en daar. Maar iedere keer als ik hem iets dergelijks vroeg, dan keek hij op me neer alsof ik een stuk stront was. Met als antwoord: "Ik doe zoiets niet. Ga weg kleine man." Hij deed me echt klein voelen. Hij is tegen iedereen onbeleefd, zelfs tegen de fans."

"Miljonair ben ik niet geworden door die rol. Maar ik heb er wel een Rolls Royce en een mooie bungalow aan overgehouden. Jammer genoeg had ik geen zaakwaarnemer die gespecialiseerd was in films. Alle opbrengsten uit dvd’s bijvoorbeeld zijn daarom financieel aan mij voorbijgegaan. Regelingen aangaande royalty’s werden enkel met de hoofdacteurs bedisseld." Baker zou voor de eerste film 800 pond per week gevraagd hebben, iets waarmee George Lucas maar al te graag akkoord ging.

Uiteindelijk bracht zijn medewerking aan "Star wars" Baker geen windeieren -"Die rol maakte me bekend in de VS"- en er volgden nog rollen in "The elephant man", "Time bandits", "Mona Lisa", "Labyrinth" en "Willow".

Toen hij in een interview nog gevraagd werd naar een boodschap voor zijn fans, antwoordde Baker laconiek: "Dan moet dat "May the force be with you" zijn… Wat dat ook moge betekenen."

Meest gelezen