"Maar ik heb dat zo helemaal niet gezegd"

"Die uitspraak is helemaal uit zijn context gehaald en ik ben verkeerd geciteerd." Acteur Matt Damon wrong zich vorige week in allerlei bochten, nadat hij in The Guardian zou hebben gezegd dat "het heel moeilijk moet zijn voor acteurs, eens ze uit de kast gekomen zijn. Ik denk dat je een beter acteur bent als mensen minder over je weten. Hetero of homo, eigenlijk moeten mensen dat niet weten, want dat vormt een van de mysteries die je moet kunnen spelen." Maar dat homo’s dus in de kast moesten blijven, zo had hij het niet bedoeld.

Bij Ellen DeGeneres mocht Damon zich enkele dagen later verduidelijken: "Ik bedoelde dat acteurs efficiënter zijn als ze een mysterie zijn. Iemand heeft dat opgepikt en ervan gemaakt dat ik homoseksuele acteurs terug in de kast wilde. Dat is stom. En pijnlijk als er dingen gezegd worden over jou, waarin je zelf niet gelooft. Daarna begint dat een eigen leven te leiden."

Matt Damon is niet de enige die zich "misbruikt" gevoeld heeft door de media. De afgelopen jaren waren er ook andere acteurs die vonden dat hun woorden verkeerd neergeschreven waren. We maakten volgende selectie:

Naar aanleiding van de bioscoopfilm "Carol", werd aan hoofdrolspeelster Cate Blanchett door lifestylewebsite Variety in mei gevraagd of dit de eerste keer was dat ze een lesbienne speelde. Blanchett antwoordde met: "Bedoel je op het witte doek of in het echte leven?" Toen aangedrongen werd of ze al relaties met vrouwen gehad had, zou de Oscarwinnares hebben geantwoord met: "Ja, Vaak zelfs."

Maar enkele dagen later verduidelijkte ze zich tijdens een persconferentie: "Het gesprek ging van: "Heb je ooit relaties gehad met vrouwen?" Ik antwoordde bevestigend. Maar betekent dit dat ik seksuele relaties met vrouwen gehad heb? Dan is het antwoord negatief. Dat laatste stuk is blijkbaar weggevallen in het uitgeschreven stuk."

Benedict Cumberbatch, die sedert 2010 Sherlock Holmes speelde in de BBC-serie "Sherlock", leek maar weinig enthousiast toen Jonny Lee Miller in de CBS-serie "Elementary" de rol van Sherlock Holmes op zich nam. Volgens Cumberbatch aanvaardde Miller die rol vooral om financiële redenen, zo vertelde hij aan entertainmentwebsite Shortlist midden 2012: "Ik zei hem: "Ik wou dat je geen kind eten moest geven, een mooi huis in LA had en een vrouw met leuke kleren." Als je een zekere levensstandaard gewoon bent en ze staan daar met een cheque voor je gezicht te zwieren, tja, wat moet je dan doen? Het maakt me een beetje cynisch waarom ze juist hem gekozen hebben."

Daarna corrigeerde de Britse acteur zijn uitlatingen op The Hollywood Reporter en noemde hetgeen geschreven was "een onjuist weergegeven citaat": "Ik heb nooit gezegd dat Miller het voor het geld gedaan heeft. Het is verbijsterend omdat ik altijd deze ongelooflijk getalenteerde acteur, op wie ik trots ben mijn vriend te noemen, gesteund heb."

In augustus 2011 liet Jeremy Irons, de paus die geen probleem heeft met zijn geilheid in "The Borgias", zich in een interview met Radio Times ontvallen: "Als een man zijn hand op de poep van een vrouw legt, dan zal iedere pittige vrouw daar wel raad mee kunnen. Dat heet dan communicatie."

In The Telegraph legde hij anderhalf jaar later uit dat hij dat niet zo kon hebben gezegd: "Ik denk niet dat ik het woord "poep" gebruikt heb, en natuurlijk heb ik het zo niet gezegd. Ik zei dat iedere vrouw die zichzelf respecteert, tegen jou zou zeggen om op te sodemieteren."

In november 2013 veroorzaakte een uitspraak van Tom Cruise enige beroering, toen hij de opnames van schiet- en gevechtsscènes vergeleek met het harde soldatenleven in Afghanistan: "Zo voelt het toch. En zeker tijdens mijn laatste film viel dat niet mee. Het ging er ruw aan toe."

Toch bleek achteraf dat een bijkomende vraag door de journalist in kwestie weggelaten was. Op de vraag "Denk je echt dat beide werelden vergelijkbaar zijn?", antwoordde Cruise: "Kom op, we zijn bezig met films!" "Titels waaruit blijkt dat Tom zijn job gelijkstelt met die van een soldaat in Afghanistan zijn ronduit onwaar. Ze zijn een verdraaiing van een uitspraak die bewezen kan worden en op band staat", liet zijn woordvoerder daarna weten.

Cara Delevingne bleek in juli niet veel zin te hebben in een gesprekje met de presentatoren van "Good day Sacramento". "Je lijkt wat geïrriteerd", was dan ook een van de conclusies, terwijl het gesprek er toch was om haar nieuwste film "Paper towns" te promoten. "Game of thrones"-acteur Richard Madden noemde het optreden van de jonge actrice in Style Magazine "onprofessioneel": "Het leek alsof ze ondankbaar was. Ze toonde hoe oud ze was. Ter promotie van "Cinderella" deed ik 6 weken lang zulke interviews, waar je iedere keer opnieuw 8 dezelfde vragen gesteld krijgt."

Delevingne kon hier niet mee lachen en Madden verontschuldigde zich dan ook met de mededeling dat hij verkeerd geciteerd was en dat hij "niets dan respect voor haar had".

Meest gelezen