31 jaar geleden vermoord, maar nu levend en wel teruggevonden Auteur: Frederik Defossez

ma 28/09/2015 - 08:08 Frederik Defossez Op 26 juli 1984 werd de toen 24-jarige Petra Pazsitka voor het laatst gezien. Ze vertrok van bij de tandarts naar haar ouders, maar die bestemming zou ze nooit bereiken. Een jaar later kwam er een doorbraak in de zaak. Een verdachte die werd opgepakt, bekende Petra te hebben vermoord. Alleen het lichaam werd nooit gevonden - dat de vrouw nog leeft heeft daar wellicht iets mee te maken.

De verdwijningszaak van Petra Pazsitka was in de jaren tachtig van vorige eeuw een staatszaak in Duitsland. Er werd zelfs een tv-programma (“Aktenzeichen XY") aan gewijd, in de hoop de vrouw of haar stoffelijke resten terug te vonden.

Pas een jaar later, in 1985, werd een verdachte gearresteerd. De man - Gunther K. bekende de vrouw te hebben vermoord, waarmee de zaak dus leek opgelost te zijn. In 1989 werd Petra officieel doodverklaard, hoewel de verdachte zijn bekentenis weer had ingetrokken.

Petra Pazsitka wordt mevrouw Schneider

De zaak leek dus opgelost, maar Petra Pazsitka is helemaal niet vermoord. Sterker nog: ze leeft al 31 jaar in Düsseldorf onder de naam mevrouw Schneider. De politie kwam erachter toen haar huis werd onderzocht na een inbraak.

Tijdens de zoektocht vonden ze haar oude identiteitskaart en zo wisten de agenten dat ze niet te maken hadden met mevrouw Schneider, maar met de intussen 55-jarige Petra Pazsitka.

Na haar geënsceneerde verdwijning had ze nooit een nieuwe identiteitskaart aangevraagd. Al haar rekeningen betaalde ze contant, in de hoop niet opgemerkt te worden. 

Geen familiehereniging

De moeder en broer van de vrouw zijn vanzelfsprekend dolgelukkig met de recente ontdekking. "Haar vader is enkele jaren geleden overleden, maar haar broer en moeder barstten in tranen uit toen ze het nieuws vernamen", zegt de woordvoerder van de politie in BILD.

De kans op een familiereünie is evenwel klein. Petra heeft immers de politie laten weten niets meer te maken te willen hebben met haar familie. Over de reden van die afwijzing is niets bekend. Haar familie heeft via de politie een brief gestuurd naar Petra, maar het is nog niet bekend hoe de 55-jarige vrouw daarop zal reageren. 

Op 26 juli 1984 vertrok de 24-jarige Petra naar haar ouders. Daar kwam ze nooit aan. Een jaar later werd een verdachte...

Posted by deredactie.be on Sunday, September 27, 2015