"Dacht niet dat schoenen zo belangrijk waren"

Het was een lange weg die de schoen die met je voet meegroeit moest afleggen vooraleer hij in 2014 eindelijk vaste vorm kreeg. Kenton Lee, de man achter het idee, had immers al in 2007, tijdens zijn werk in een weeshuis in Kenia, het idee geopperd. Sinds de lancering zijn al bijna 3.000 paar schoenen verdeeld en is een tweede lading besteld. Op Buzzfeed deelde Lee zijn enthousiasme over het succes.

"Ik heb jarenlang met dit idee rondgelopen. Het liet me niet los. Voor ik naar Kenia ging, had ik er geen idee van hoe belangrijk schoenen wel waren. Ik zag dat kinderen opvallend veel infecties opliepen door snij- en schaafwonden, wanneer ze blootsvoets rondliepen. Door die problemen konden ze dan weer niet naar school."

"Ik wilde dus iets vinden waardoor ze niet verhinderd zouden zijn om naar school te gaan."

Samen met een paar vrienden ontwikkelde hij het concept en probeerde het te verkopen aan internationale schoenenbedrijven, maar die hapten niet toe. Uiteindelijk kwamen ze terecht bij het "Proof of concept"-fonds, dat helpt bij het bepalen van de haalbaarheid van ideeën en daarna de realisatiefase van een concept begeleidt.

Die samenwerking resulteerde in een schoen, gemaakt uit zacht leder en rubberen zolen, waarbij de maten aangepast kunnen worden met behulp van gespen, drukknoppen en pluggen. Uiteindelijk kan de schoen 5 maten groter gemaakt worden. De kostprijs per paar is 30 dollar, maar bij grote leveringen kan die dalen tot 12 dollar per paar.

Intussen zijn een 2.500-tal kinderen in onder meer Ghana, Haïti, Kenia en Peru geholpen met de schoenen: "Er liggen nog een 500-tal schoenen te wachten op verzending. Die heb ik voorlopig gestockeerd in een kamer in mijn huis. Maar intussen is ook een tweede lading van 3.000 paar schoenen besteld. Die moeten vanaf juli geleverd kunnen worden."

"We hebben ook overwogen om dergelijke schoenen voor tieners te maken. Maar dat bleek niet zo’n goed idee. Die willen hippere schoenen dragen."

Meer info over dit initiatief kunt u hier vinden.

Meest gelezen