"Sexy met een boodschap, kan dat wel?"

Ze werden beschouwd als het Amerikaanse antwoord op de Britse Spice Girls. Maar terwijl deze laatsten met hun debuutplaat "girl power" een enorme boost gaven, bleken de Pussycat Dolls met hun "Don’t cha" -de plaat werd exact 10 jaar geleden uitgebracht- vrouwen opnieuw te reduceren tot hun uiterlijk. Toch werd de single, vooral dankzij de videoclip die nog steeds opduikt in lijstjes van "meest sexy video ooit", een wereldhit. Ook in Vlaanderen bereikte "Don’t cha" uiteindelijk de hoogste plaats in de hitparade.

Maar niet iedereen was dus gelukkig met deze nieuwe vrouwelijke hitsensatie. Zo zag journaliste Kerry-Lynne Doyle op de Britse vrouwenwebsite The F-Word dat "girl power" verder weg was dan ooit: "Ook al doen ze zich tijdens interviews graag voor als sterke rolmodellen, toch komt hun boodschap onder veel slijk te zitten als je naar hun video’s kijkt. Het lied drukt niets anders uit dan dat het bestaan van een vrouw louter afhangt van haar "hot" uiterlijk. Bovendien lijkt het alsof vrouwen alleen maar bezig zijn met het in de gunst komen van een man. Het vrouw-zijn wordt hier wel erg negatief neergezet." Ze besloot dan ook met: "Don’t you wish pop was more empowering?"

Volgens Journalist Azeem Ahmad van de muziekwebsite MusicOMH was de single in feite niet meer dan reclame voor een algemeen product, "bedoeld voor jonge mannen".

De Amerikaanse theaterregisseur Kendall Karg, een vurige verdedigster van vrouwenrechten, trad haar moeder alvast niet bij toen die opmerkte dat de Pussycat Dolls het feminisme 10 jaar terug in de tijd plaatsten: "Dit zou misschien wel kunnen. Maar misschien liggen deze vrouwen aan de basis van het feit dat ik me als poes mag gedragen. Hey, ik kan een poesje, een katje en zelfs een poppetje zijn. Bovendien kan ik mijn partner naar believen commanderen. God, ik hoop dat mijn moeder dit niet te lezen krijgt."

Ook muziekproducer McG redeneerde in eenzelfde richting in New York Times: "Wat ze eigenlijk bedoelen is: “Zou je ook niet willen dat je vriendin zich even vrij en comfortabel in haar eigen vel voelt en dat ze kan doen wat ze zelf wil, net zoals ik?” Dit nummer impliceert op geen enkel moment dat de vrouw ondergeschikt is aan de man. Ik noem het eerder een nieuwe stroming in het feminisme."

Robin Antin, choreograaf en "stichter" van de Pussycat Dolls: "Eigenlijk vertegenwoordigen ze wat ieder meisje wil. Ze kunnen wel iets anders denken, maar diep vanbinnen wil ieder meisje doen wat de Dolls doen."

In ieder geval bleven de Pussycat Dolls, zelfs tot nu nog, een geliefd -lees:controversieel- onderwerp als het over vrouwen en de muziekindustrie gaat. Zo besloot nieuwswebsite Thoughtalitarian in oktober 2014: "Mogen vrouwen krachtige boodschappen zingen, terwijl ze schaars gekleed zijn? Of mogen we een vrouw alleen maar feministe noemen als ze haar borsten bedekt? Of moeten we toch besluiten dat vrouwen sexy kunnen zijn en tegelijkertijd bezig zijn met "girl power"? Ik sta achter het laatste idee."

Meest gelezen