Speelde er zich een zelfmoorddrama af in "The wizard of Oz"?

Eind augustus 1939 maakten de Amerikanen kennis met een film die later zou uitgroeien tot een van de populairste filmklassiekers aller tijden. Zelfs nu nog, 75 jaar later, blijven velen de wonderbaarlijke reis van Dorothy en haar hondje Toto in hun hart dragen. Maar dat "The wizard of Oz" ook een drama te verwerken kreeg tijdens de opnames, werd pas eind jaren 80 duidelijk. De film werd toen wereldwijd op video verdeeld en door de pauzeknop dacht een kijker een van de Munchkins -het olijke, kleurrijk geklede dwergvolk- te zien bengelen aan een boom. Een mythe was geboren en bleek achteraf moeilijker te ontkrachten dan gedacht.

Computertechnieken leidden tot nog meer gedetailleerde foto’s, waaruit moest blijken dat de zelfdoding zonder meer een feit was. Bovendien zouden de acteurs die de Munchkins speelden zich op de set vaak dronken aangeboden hebben en konden ze hun hormonen moeilijk in toom houden. Het verhaal dat deze Munchkin "uit liefdesverdriet" een einde aan zijn leven had gemaakt, ging er daardoor nog sneller in dan zoete koek.

Maar de realiteit bleek helemaal anders dan wat believers van de zelfdoding dachten te zien. Vooreerst leek het vreemd dat de Munchkins in een bosscène met Dorothy te zien waren, omdat die scènes apart gefilmd werden. Mocht de zelfdoding zich hebben voorgedaan, dan moest bovendien toch iemand van de opnameploeg dat hebben gemerkt. Zoiets geheimhouden tot de videorelease is ondenkbaar.

Zij die later de beelden op de dvd-versie van de film bestudeerden, zagen veeleer een vogel die zijn vleugels spreidt op de achtergrond. Wat niet zo vreemd was, want MGM, de producent van deze musicalfilm, liet vanuit de dierentuin van Los Angeles een aantal vogels overbrengen om de buitenscènes, die in een studio opgenomen werden, een realistischer karakter te geven.

De conclusie was voor de non-believers dan ook snel gemaakt: een grappenmaker had de originele beelden "bewerkt" en de wereld ingestuurd, inclusief een verhaal van een "onbeantwoorde liefde". Dat Judy "Dorothy" Garland in interviews het speelse karakter van de Munchkin-acteurs bevestigde, gaf dat verhaal de noodzakelijke body.

Maar dat neemt niet weg dat de mythe zijn hardleerse aanhangers blijft hebben, ook nu nog, vooral omdat de VHS-versie op YouTube "iets anders" toont dan de dvd-versie. "Maar mythes hoeven niet bewezen te zijn, ze moeten niet uit feiten bestaan. Mensen moeten er gewoon in geloven", aldus de Schotse schrijver Irvine Welsh op BBC.

Laat u zelf verwarren door beide fragmenten in deze "Fact or fiction?"-uitleg:

Meest gelezen