Waar komen al die Legostukken op het strand vandaan?

17 jaar, zo lang al spoelen er op het strand van Cornwall dagelijks stukjes Lego aan. Voor het antwoord op de vraag hoe dat komt, moeten we terug naar 1997. Toen werd 30 km voor de kust een schip zwaar getroffen door een krachtige golf. Aan boord van het schip: 62 containers boordevol miljoenen Lego-onderdelen. Die containers rusten nu al 17 jaar op de bodem van de Noordzee en beetje bij beetje geven ze hun inhoud prijs.

Auteur Tracey Williams volgt de ontwikkelingen rond de Lego-onderdelen op de voet. Op haar Facebookpagina Lego Lost at Sea houdt ze een overzicht bij van alle onderdelen die ze tot dusver heeft gevonden op het strand. En dat zijn er een heleboel. Toch zijn er stukjes die ze als uiterst zeldzaam beschouwt.

"De heilige graal is tegenwoordig een octopus of een draak", zegt ze aan de BBC. "Ik heb weet van slechts drie octopussen die ooit zijn gevonden en ik heb een van die drie octopussen." Ze noemt de zoektocht naar nieuwe figuurtjes ook competitief. "Als je van een buurman hoort dat hij een groene draak heeft gevonden, dan wil je meteen zelf op zoek gaan", lacht ze.

Van de 4,8 miljoen Lego-onderdelen zijn er naar schatting 3,2 miljoen die licht genoeg zijn om naar de oppervlakte te komen. En meestal eindigen ze dan in Cornwall, maar volgens Williams zijn er ook op andere plaatsen in de wereld al meldingen gedaan van vondsten die aan de gezonken containers worden toegeschreven. Zo kreeg ze vorige week nog een foto toegestuurd van een vrouw uit Australië. Op de foto een Lego-onderdeel dat daar mogelijk al vijf jaar ligt.

Maar is het realistisch dat zo een klein brokstuk een reis rond de wereld maakt? "Ja", beweert oceanograaf Dr. Curtis Ebbesmeyer. "Het is wel degelijk mogelijk dat dit stukje na 17 jaar opduikt in Australië", zegt hij tegen de BBC.

Milieu-activisten zijn om evidente redenen minder gelukkig met de dagelijkse vondsten. "Het maakt het probleem met plastic in onze zeeën erg tastbaar, want ook al hebben ze 17 jaar in het water gelegen, de Lego-onderdelen lijken nog fonkelnieuw. Plastic krijg je niet zomaar weg", zucht Claire Wallerstein, het hoofd van de Cornwall beach care group.

Meest gelezen