Zo had Facebook eruitgezien in de jaren 90

wo 04/04/2012 - 11:55 De Nederlandse websitebouwer Jo Luijten toont op een bijzonder knappe manier aan hoe Facebook, Twitter en Angry Birds er hadden uitgezien als ze in de jaren 80 of 90 waren ontwikkeld. Voor de nostalgische zielen onder u een absolute aanrader om te bekijken.

Luijten heeft zijn mosterd gehaald bij het BBC-programma "Look around you". Daarin worden educatieve televisieprogramma's uit de jaren 80 en 90 geparodieerd. "Ik was meteen gefascineerd door het concept een onbestaande wereld te creëren in het verleden", zegt de Nederlander aan Wired.

In zijn filmpjes kunnen nostalgici hun hart ophalen, want de 33-jarige Luijten neemt iedereen mee naar een wereld waarin je een nieuwe diskette moest insteken als je met een spel verder wilde gaan. Twitter, Google en Angry Birds heeft hij al in de tijd teruggekatapulteerd, maar zijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het filmpje over Facebook. Om dat filmpje te kunnen maken, installeerde hij een oude versie van Netscape en gebruikte hij als besturingsprogramma Windows 3.11.

Het erg geslaagde eindresultaat doet de Nederlander meteen in het reine komen met zijn eigen verleden, want toen hij 11 was, liep het programmeren voor geen meter. "Ik weet nog dat ik een tekenprogramma voor blinden had gemaakt. Met behulp van geluidssignalen als de muis werd verplaatst ging ik tewerk. Maar het was een heus fiasco. Daarom dat ik mij nu voor het eerst een echte programmeur voel."

Zijn vrienden kwamen niet bij van het lachen toen ze de filmpjes zagen en de bedoeling is om ze blijvend te laten lachen. Daarom heeft Luijten een nieuw doel: "In mijn volgende filmpje zal ik YouTube onder handen nemen."