"Santorum is onaangenaam bijverschijnsel van seks"

vr 06/01/2012 - 11:07 Rick Santorum verloor begin deze week de eerste Republikeinse voorverkiezingen in Iowa met nauwelijks acht stemmen van Mitt Romney. "Het werk van God", zo omschreef hij de verrassende uitslag. Maar of dit de weg naar een definitieve kandidatuur inluidde, is nog maar de vraag. Want naast zijn tegenstanders heeft Santorum af te rekenen met een ander probleem, namelijk de zoekmachine Google. Want wie "santorum" googelt, wordt in eerste instantie doorverwezen naar een uitleg die Amerikaanse nieuwsankers en nieuwswebsites nauwelijks of niet durven uitspreken of afdrukken. "Googel het zelf maar", is hun reactie.

Door zijn tweede plaats in de recente voorverkiezingen raakte Santorum al snel in de Google Top 10 (ook vandaag staat hij nog stevig op plaats acht in de Hot Searches-lijst) in de Verenigde Staten. Iedereen wilde meer te weten komen over deze 53-jarige politicus uit Pennsylvania. Wie zijn naam googelde, kreeg als eerste topic een doorverwijzing naar de website Spreading Santorum, en met de uitleg daar kan de presidentskandidaat niet lachen.

"Perverse zin voor humor"

"Santorum" wordt er gedefinieerd als "een schuimend mengsel van glijmiddel en uitwerpselen, dat soms het bijverschijnsel van anale seks is". De website is een initiatief/wraakactie van Dan Savage, nadat de conservatieve Santorum zich in 2003 negatief uitgelaten had over homoseksualiteit. Door wereldwijde links naar deze pagina raakt Spreading Santorum steevast hoog in de lijst van Google-resultaten.

AP

Volgens nieuwswebsite Detroit Free Press blijft het, na de eerste voorverkiezingen, vreemd dat de campagnemedewerkers van Santorum er nog steeds niet in geslaagd zijn dit probleem op te lossen. Santorum zelf heeft nochtans tijdens verschillende interviews het probleem aangekaart. Zo zei hij onder meer aan ABC News: "Savage en zijn perverse zin voor humor zijn de redenen waarom mijn kinderen de naam van hun vader niet kunnen googelen." Op vragen van Santorum liet Google steevast weten dat ze "niet ingrijpt in de zoekresultaten".

De medewerkers van Santorum hopen intussen dat de kiezers van de komende voorverkiezingen Google in ieder geval vermijden, zo liet Detroit Free Press nog weten.