Ook België leent tegen negatieve rente

Ons land heeft vandaag 3 miljard euro opgehaald met de uitgifte van kortlopende leningen. Opvallend was daarbij dat voor het eerst een negatieve rente betaald werd voor staatsleningen op drie maanden.

Zo werd 1,525 miljard euro opgehaald op drie maanden en dat tegen een minrente van -0,016%. Het is voor het eerst dat ons land geld ophaalt tegen een negatieve rente.

Tegelijk kon de schatkist voor 1,475 miljard euro aan staatsobligaties op een jaar slijten en dat tegen een rente van 0,040%. Ook dat is de laagste rente voor die looptijd sinds de invoering van de euro tien jaar geleden.

Dat is een opsteker voor de schatkist die nu goedkoop kan lenen en eigenlijk ook voor het imago van heel ons land. Een jaar geleden stegen onze rentes nog angstwekkend, maar sinds de oplossing van de politieke crisis is die situatie omgekeerd.

Ons land voegt zich nu bij het selecte clubje van Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Finland en Oostenrijk die ook kortlopende negatieve rentes betalen.

Vandaag heeft ook het Europese noodfonds EFSF voor het eerst geld opgehaald tegen een negatieve rente. Het fonds haalde 1,5 miljard euro op met een looptijd van zes maanden. De rente lag op -0,0113%.

Negatieve rente?

Geld ontlenen en er nog (een beetje) voor betaald worden, lijkt gek, maar in de huidige financiële situatie zijn er erg logische redenen om dat te doen. 

Enerzijds dumpen beleggers al langer schuldpapier uit zwakke landen zoals Spanje en Italië en kiezen ze voor sterke eurolanden zoals Duitsland. Anderzijds vertrouwen de commerciële banken elkaar niet meer en lenen ze dus niet graag geld aan elkaar. Daarom "parkeerden" ze tot voor kort massaal hun geld bij de "veilige" Europese Centrale Bank (ECB), maar die wil daar nu geen rente meer voor betalen.

Dus blijft nog een andere optie over: die van staatsobligaties uit sterke eurolanden, waarvan de rente dan alsmaar verder daalt en dus zelfs tot net onder het nulpunt.

En dan is er nog een reden: door de nieuwe strikte regels op de financiële sector moeten banken en verzekeraars een groter deel van hun geld beleggen in "veilig geachte" dingen en dat zijn dus Duitse, Franse en nu dus ook Belgische staatsleningen. De negatieve rente is dan een premie voor zekerheid.

Meest gelezen