Overheden springen Ethias bij

do 29/12/2011 - 08:05 Update: do 29/12/2011 - 12:47 De federale, Vlaamse en Waalse regeringen gaan voor ongeveer 180 miljoen euro obligaties kopen van Ethias Finance, de moederholding van de verzekeraar Ethias. Die ingreep is nodig omdat de uitgifte van obligaties op de financiële markten niet erg vlot verliep.

Vanochtend pakte de krant De Tijd uit met het nieuws dat de federale overheid voor 90 tot 100 miljoen euro obligaties zou kopen van Ethias Finance, de moederholding van de verzekeraar Ethias. Ook het Vlaamse en het Waalse Gewest zouden samen voor een gelijkaardig bedrag schuldpapier van Ethias opnemen. Gisteren was bekend dat Wallonië al voor 43,3 miljoen euro zou tussenkomen.

Belga

"Het komt erop neer dat we inschrijven op een lening met een hoog rendement die Ethias uitschrijft", legt Vanackere uit. "De regering tekent voor een derde in, ook de gewesten doen dat voor een derde en de rest zal op de markt kunnen worden aangetrokken." 

Vanackere beklemtoont wel dat hiermee nog niet de laatste stap is gezet in een volledig saneringsplan. "Er is nog veel werk voor de boeg", klinkt het.

Zelf vindt Vanackere dit een goede investering, "al kunnen we niet ontkennen dat dit ook gebeurt omdat we proberen vertrouwen te geven in een sector die dat vertrouwen nodig heeft". Hij vindt het belangrijk dat de overheden een duidelijk signaal geven dat dit soort operaties de ondersteuning van de overheid verdient.

Waarom lenen de overheden aan Ethias?

Na de Gemeentelijke Holding en de ACW-holding Arco eerder is Ethias de derde grote aandeelhouder van Dexia die bij de overheid moet aankloppen voor steun. De eerste twee gaan in vereffening en Ethias zou dus als enige grote Dexia-aandeelhouder overleven.

Ethias bezat een belang van 5% in de groep Dexia en moest in de EU die aandelen van de hand doen in ruil voor eerdere steun van de overheden tijdens de financiële crisis. In realiteit werd dat belang in Dexia doorgeschoven naar de moederholding Ethias Finance tegen 2,8 euro per aandeel. Probleem is dat dat aandeel op de beurs nu nog 30 cent waard is.

Ethias Finance wou het geld -280 miljoen euro- ophalen op de financiële markten, maar dat verliep niet echt vlot. Daarom zijn de federale en gewestelijke overheden nu wel bereid om voor ongeveer 180 miljoen euro obligaties van Ethias Finance te kopen.

De logica is niet ver te zoeken: de federale overheid, Vlaanderen en Wallonie zijn elk voor 25% eigenaar van Ethias Finance en indirect dus van Ethias zelf.